Marţi , 5 Februarie 2019

Părerile parlamentarilor sălăjeni despre proiectul de buget pe 2019

Politicienii sălăjeni au păreri diferite cu privire la proiectul de buget pe anul în curs. În timp ce parlamentarii PSD spun că avem un proiect de buget foarte bun, cu alocări semnificative pentru domenii cheie, parlamentarii opoziţiei spun că Sălajul va primi anul acesta bani puţini. Reprezentanţii UDMR spun şi ei că proiectul de buget este unul bun, singura problemă o reprezintă sumele destinate protecţiei sociale, care sunt puse acum în sarcina administraţiilor locale şi judeţene.

Conform datelor Guvernului, sume  în plus comparativ cu 2018 vor primi anul acesta Educaţia, Sănătatea, Ministerul  Muncii şi Transporturile.

Proiectul de buget pe 2019 a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei, de exemplu, primeşte anul acesta cu 47 la sută mai mulţi bani decât în 2018. 

 

Liviu Balint: “Bugetul arată foarte bine”

 

Deputatul PSD Liviu Balint consideră că proiectul de buget este unul bun, tocmai pentru că se alocă sume considerabile  unor domenii importante, precum sănătatea sau educaţia.

“La prima vedere bugetul arată foarte bine comparativ cu anul trecut şi cu ultimii ani. Există creşteri între 5 şi 165 la sută faţă de anul trecut. Va pot da un exemplu, Ministerul Sănătăţii are o majorare cu 64,9 la sută faţă de anul trecut, deci eu zic că stăm bine. Chiar şi bugetul la primării este un buget acceptabil. Există discuţia de a le da un buget considerabil dar să îşi asume primăriile plata cheltuielilor sociale, o să le revină acele cheltuieli sociale. Din  câte am înţeles, se mai negociază asupra bugetului, iar marţi va fi adoptat în şedinţa de Guvern şi trimis spre Parlament pentru a fi dezbătut în comisiile reunite, urmând să fie votat până la sfârşitul săptămânii”, spune deputatul PSD Liviu Balint.

 

Lucian Bode: “Sălajul e aproape inexistent în alocările bugetare”

 

De cealaltă parte, deputatul PNL Lucian Bode spune că din proiectul de buget lipsesc fondurile de care ar fi fost nevoie pentru şoseaua de centură a Zalăului, al doilea tronson,  sau Autostrada Transilvania, de exemplu, cu toate că sumele alocate Transporturilor sunt mai mari decât anul trecut.

“Judeţul Sălaj este aproape inexistent în alocările bugetare pentru anul 2019. Am făcut o analiză pe cifrele alocate pentru Sălaj, aşa cum rezultă din proiectul de buget. Prin transferarea cheltuielilor sociale la nivelul UAT-urilor, în sarcina consiliului judeţean sau a primăriilor, de exemplu cheltuieli cu finanţarea sistemului de protecţie a copilului sau a centrelor pentru persoanele adulte cu handicap, sau plata drepturilor asistenţilor personali, guvernul Dragnea a transferat pe umerii administraţiei din Sălaj  17,3 milioane de euro. De asemenea, judeţul Sălaj a primit, comparativ cu anul trecut, mai puţini bani pentru întreţinre şi reabilitarea drumurilor comunale şi judeţene, un minus de aproximativ cinci sute de mii de euro. În ceea ce priveşte proiectele majore, cu impact asupra judeţului nostru, varianta ocolitoare şi Autostrada  Trasilvania, lucrurile arată şi mai prost. Dincolo de întârzierile cauzate în principal de incompetenţa CNAIR, şi de lipsa de implicare a beneficiarului, Primăria Zalău, observăm în proiectul de buget se alocă pentru acest obiectiv important aproximativ 1,5 milioane de euro, credite bugetare şi credite de angajament. Asta înseamnă, în traducere liberă, că Guvernul Dragnea nu alocă nici un cent pentru lucrările de execuţie a acestui tronson, doar finalizarea revizuirii SF şi, eventual, proiectul tehnic. În ce priveşte Autostrada Transilvania, cu tronsoanele Nădăşel -Mihăieşti, Mihăieşti-Suplacu de Barcău, segmentul sălăjean cu tunelul Meseş, respectiv Suplacu de Barcău -Borş, acestea se află în stand by. Guvernul propune o alocare de aproximativ 100 de milioane de euro pe toate tronsoanele din autostrada Transilvania, în condiţiile în care  necesarul este  de peste un miliard de euro, deci undeva la 10 la sută din necesar”, spune deputatul PNL Lucian Bode.

 

Cristian Lungu: “Bugetul se bazează  pe cifre aberante”

 

Senatorul Cristian Lungu critică şi el proiectul de buget şi spune că PMP va depune cele mai multe amendamente.

“Veniturile pe care bugetul pe 2019 se bazează, în opinia mea, sunt realmente aberante. Asta pentru că Guvernul estimează o creştere economică de 5,5 la sută, în timp ce anul trecut creşterea reală economică, dacă luăm în calcul şi inflaţia, a fost de doar 4 la sută. Mai mult de atât, contextul economic mondial arată o încetinire atât în economia SUA,  care e motorul economic al întregii lumi, dar şi în economia câtorva state mai importante din vestul Europei. Pe de altă parte, PMP va avea cele mai multe amendamente la acest buget. Practic, vom bombarba legea bugetului pentru 2019 prin amendamente pentru fiecare comună şi fiecare UAT din Sălaj. Vom cere câte o ambulanţă şi fonduri pentru o creşă la nivel de sat, oraş, municipiu”, spune Cristian Lungu, senator PMP.

 

Seres Denes: “Bugetul este bun, cu unele amendamente”

 

Deputatul UDMR Seres Denes spune că, per ansamblu, proiectul de buget este unul bun, cu amendamentul că localităţile mici sunt avantajate, în timp ce judeţele şi municipiile mari au de pierdut din cauza trecerii cheltuielilor cu asistenţa socială de la centru la administraţiile locale şi judeţene.

 “Bugetul ar putea fi chiar foarte bun, cu amendamentul legat de plata ajutoarelor sociale şi a personalului neclerical. Localităţile mici sunt avantajate, şi oraşele mici, iar judeţele unde sunt centre destinate persoanelor cu handicap, unde numărul asistenţilor personali e mare, acestea sunt dezavantajate. Plata, dacă trebuie să se facă de la nivel local, este foarte greu, ceea ce de multe ori incumbă o contribuţie a judeţului din banii proprii, ceea ce este inacceptabil. La nivel de localităţi mici, această sumă per capita înseamnă mai mult decât până acum. Din calculele noastre, acei 1.250 de lei pe fiecare locuitor ar avantaja aceste localităţi, dar cu observaţia că problemele sociale să fie ca şi până acum la nivel naţional. Sumele primite per capita, 1.250 la nivelul localităţilor, 400 la nivel judeţean nu ar fi o problemă, dar să vedem ce vor face cu plata ajutoarelor sociale pentru că sunt judeţe unde este destul de mare numărul persoanelor de acest gen, cu instituţii care trebuie finanţate, cu direcţii de protecţia copilului.  Dacă ar merge toate acestea la nivel local, atunci poate că bugetul nu ar fi suficient. Exceptând judeţele unde problemele sociale sunt mai numeroase, proiectul de buget, per ansamblu, este bun”, consideră deputatul UDMR Seres Denes.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 August 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
20 August 2019
Citeşte mai mult