Vineri , 20 Martie 2020

Șomaj tehnic pe timp de coronavirus

Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza coronavirus. Acesta va fi plătit din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă Sălaj – prin bugetul de șomaj, pe toată durata stării de urgență. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

De această măsură vor beneficia salariații angajatorilor care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei. Șomajul tehnic va fi acordat și angajaților din firmele cărora le-au fost reduse veniturile cu cel puțin 25%, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Ministul Economiei, Virgil Popescu, a precizat că certificatul de situaţie de urgenţă va fi necesar companiilor începând din luna aprilie 2020, deoarece starea de urgenţă a fost decretată în luna martie. Ordinul prin care se stabilesc detaliile de obţinere a certificatului de situaţie de urgenţă este aproape de finalizare, iar documentul va putea fi obţinut online.

Guvernul a estimat că până la un milion de salariați pot beneficia de această schemă de ajutor. Impactul bugetar pentru plata șomajului tehnic este estimat la 4 miliarde de lei.

Șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activităţii unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare.

Angajatorii suspendă contractele individuale de muncă fără acordul salariaților, dar relațiile de muncă nu se suspendă, urmând ca după această perioadă, la reluarea activității, angajații să primească din nou salariile normale. Indemnizația de șomaj tehnic poate fi suplimentată de angajator.

Comentariile celorlalți

Alh pe 23.03.2020 la 11:44
E bine mah, stam toată țara acasă și luam salar !
Sa va vad după , cum veți reporni economia , cum veți plăti datoriile , ce veți face cu atâta popor fara locuri de munca !?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

04 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
04 Aprilie 2020
Citeşte mai mult