Sambătă , 2 Septembrie 2017

Olimpiada Țărănească de la Pericei, magnet pentru buna dispoziție

 Sâmbătă, zeci de tineri au acceptat provocarea lansată de autoritățile locale din Pericei de a participa la Olimpiada Țărănească, organizată în cadrul ediției a zecea a Festivalului Cepei.

 

Concurenții s-au întrecut la cărat saci cu grâu, umplut saltea cu paie, cărat baloți de paie, aruncare cu cizme de cauciuc, alergare în scară, cărat o galeată mare de apă cu roaba și alte competiții inedite, inspirate din viața satului românesc. Din spusele localnicilor, acest gen de jocuri făceau parte din viețile copiilor și tinerilor de generații și erau gustate de toate persoanele. Așa se creea coeziunea socială și nu există persoane care au copilărit în mediul rural să nu fi “gustat” aceste jocuri pline de haz. De altfel, potrivit primarului comunei Pericei, Boncidai Csaba, organizarea acestui eveniment a pornit de la întrebarea: “Cum se distrau tinerii și copiii atunci când nu era mingea?” Iar, sâmbătă, la Pericei, prin entuziasmul și implicarea lor, concurenții de la Olimpiada Țărănească au arătat tuturor că buna-dispoziție nu ține cont de tehnologie. Inspirate de muncile din mediul rural, probele au solicitat atenție, concentrare și îndemânare și au adus tuturor zâmbetul pe buze. În încheierea competiției, concurenții au fost răsplătiți cu diplome, medalii și binemeritate aplauze din partea spectatorilor.

De asemenea, la eveniment nu a lipsi binecunoscuta ceapă de la Pericei, ingredientul de bază al deliciosului bogracs servit. “Pita cu untură și cu ceapă” a fost un alt deliciu servit sâmbătă la Pericei.

Bucatele locale au fost apreciate și de invitații speciali, printre care amintim: Șeful de cabinet al Cancelariei Primului Ministru din Ungaria, Kadar Zoltan Gyula, vicepreședintele unei asociații maghiare de cultură din Canada, care este originar din Pericei, membrii corului de la Spitalul Universitar Szentgyorgy din Ungaria și o delegație din județul Harghita, însoțită de viceprimarul comunei Siculeni.

După încheierea probelor și premierea concurenților, programul a continuat cu un concert de muzică creștină susținut de corul medicilor din Szentgyorgy la Biserica Reformată din Pericei. Seara s-a încheiat cu o discotecă în aer liber.

Cea de-a doua zi a Festivalului Cepei a debutat cu ceremonialul religios, la finalul căruia au fost depuse jerbe de flori la monumentele eroilor din comună.

În acest an, Festivalul Cepei și-a propus să aducă în prim plan farmecul satului tradițional prin reînvierea jocurilor țărănești, inspirate de muncile agricole. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

12 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
12 Decembrie 2018
Citeşte mai mult