Joi , 17 Octombrie 2019

Șoferii zălăuani au testat ochelarii care simulează starea de beție

Polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii din cadrul Biroului Rutier au desfășurat, miercuri, 16 octombrie, o activitate preventivă pe raza municipiului Zalău, pe linia prevenirii conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Pentru desfășurarea activității, polițiștii au fost sprijiniți de către Organizația Neguvernamentală Crucea Roșie-Filiala Sălaj, care a pus la dispoziție două perechi de ochelari ce simulează efectele vizuale ale consumului de alcool și substanțe psihoactive. "Am adus două perechi de ochelari, pe care i-am primit ca donați de la Crucea Roșie Germania, care ne ajută foarte mult să-i conștientizăm pe cei tineri despre ce înseamnă consumul de alcool și de substanțe psihoactive", a precizat Andreea Ardelean, voluntar Crucea Roșie Filiala Sălaj.

Mai mulți conducători auto au fost trași pe dreapta și invitați să testeze ochelarii ce simulează efectele vizuale ale consumului de alcool într-o concentrație de 1,3 %0  g/l alcool în sânge, experimentând o gamă largă de efecte: stări de confuzie, dezechilibru, lipsa aprecierii corecte a distanței și vitezei reale, vedere semnificativ mai slabă.
În cazul ochelarilor ce simulează efectele consumului de substanțe psihoactive au experimentat senzații de pierdere a controlului, vedere dublă, timpul de răspuns mai lung, privire fixă, vedere periferică profund afectată, schimbarea culorilor, lipsa aprecierii corecte a distanței și vitezei reale. “Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care şoferii s-ar expune dacă s-au urca la volan după ce au consumat alcool ori substanţe psihoactive. Conducătorii auto trebuie să înţeleagă că astfel de gesture nu reprezintă probe de curaj, dimpotrivă, sunt fapte culpabile, ce atrag răspunderea penală şi contravenţională, după caz şi pot conduce la evenimente grave şi foarte grave”, a precizat subinspector Voichiţa Crăciun, din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Polițiștii atrag atenția conducătorilor auto cu privire la faptul că a conduce sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive nu reprezintă probe de curaj, ci fapte culpabile ce atrag răspunderea penală sau contravențională, după caz, și se pot solda cu evenimente rutiere cu consecințe grave sau foarte grave. De la începutul anului și până în prezent, din totalul celor 76 de accidente rutiere produse pe raza municipiului Zalău, cinci au fost provocate de şoferi în stare de ebrietate. În urma acestor accidente, o persoană şi-a pierdut viaţa, trei au fost rănite grav şi alte trei au suferit răni uşoare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 Februarie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
18 Februarie 2020
Citeşte mai mult