Miercuri , 19 Aprilie 2017

Obicei păstrat și în Sălaj, în paginile New York Times

 În a doua zi de Paști, băieții merg la casele fetelor pentru a le stropi cu apă sau cu parfum. În decursul timpului, obiceiul a avut diferite interpretări. În Sălaj, se obișnuiește ca fetele să fie stropite cu parfum.  Versiunea tradițională a acestui obicei transilvan a constituit subiectul unui reportaj realizat de jurnaliștii New York Times.

Pentru jurnaliștii New York Times, Transilvania este un loc de poveste . Astfel, în urmă cu patru ani, Transilvania a fost subiectul unui amplu foto-reportaj al jurnaliștilor New York Times, regiunea fiind numită un loc de poveste. Respectivul reportaj a fost realizat într-un sat din județul Maramureș, Hoteni , urmărind impresia pe care Transilvania i-a lăsat-o unui jurnalist National Geographic, care s-a declarat impresionat de autenticul peisajului și a vieții din acea regiune.

(https://lens.blogs.nytimes.com/2013/06/28/a-fairy-tale-in-transylvania/)

După alți patru ani, jurnaliștii New York Times au ales din nou să zugrăvească frumosul transilvănean, de această dată oprindu-se asupra unui element al patrimoniului imaterial, respectiv tradiția stropitului, așa cum este păstrată în localitatea Sâncrăieni, judeţul Harghita .

„Primăvară în Transilvania: Trezește-te și stropește (sau fii stropit) (...) Stropitul este un ritual de primăvară din inima Transilvaniei, din centrul României, unde femeile sunt stropite precum florile. Apa, proaspăt scoasă din fântână, este considerată a fi un izvor de sănătate, frumusețe, probabil chiar și dragoste pentru femeile care au fost udate până la piele cu câte o găleată . (…) Multe persoane văd ritul stropitului ca pe o metodă de a conserva tradițiile. Grupul folcloric de tineri dansatori care cuprind bărbații care păstrează acest rit a readus la viață mai multe tradiții care au dispărut sau s-au schimbat în spațiul urban”, arată jurnaliștii prestigioasei publicații.

În mai multe regiuni costumele tradiționale și gălețile de apă au fost înlocuite cu sticle de parfum sau chiar deodorante. Tradiția de a stropi oamenii cu apă nu se regăsește doar în Transilvania. Traversează Europa Centrală și Estică, prezentând diverse particularități între România și Polonia, cuprinzând Ungaria, Slovacia și Ucraina. (…) Datina datează din secolul al optsprezecelea, dar originile îi sunt necunoscute, precizează Hannah Foster, curator la Muzeul de Etnografie din Budapesta. Multe surse consideră că acest obicei își are originile în ritualul botezului. (...)Tradiția este păstrată într-un grad variat dintr-un sat în altul, depinzând în mare măsură de gradul de izolare și grupurile etnice”, indică articolul din New York Times.

În județul Sălaj, obiceiul stropitului se păstrează în general în comunitățile rurale, iar găleata de apă a fost înlocuită cu o sticlă de parfum.  Ca origine, obiceiul stropitului a apărut în comunitățile de sași din județul Mureș (prima mențiune documentară în jurul anului1620, în Memoriile Principelui Transilvaniei Janos Kemeny).

“Dacă un popor nu are o cultură, sfârsește prin a dispărea”. Sunt cuvinte desprinse din articolul citat redactat de jurnaliștii de peste Ocean, care evidențiază importanța conservării tradițiilor și a patrimoniului imaterial.

Foto: https://www.nytimes.com/2017/04/18/world/europe/easter-monday-transylvania.html

Salajeanul TV

Meteo

22 Iunie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei