Luni , 20 Martie 2017

O mai bună securitate prin cartea electronică de identitate

 Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice actul normativ privind noul act de identitate electronic, care va permite cetățeanului accesul la serviciile online subscrise domeniului e-guvernare și va asigura suportul tehnic necesar în vederea reducerii birocrației.

Noul act de identitate va prelua toate funcționalitățile cardului național de sănătate și va avea o componentă electronică, în care sunt incluse certificate digitale care permit autentificarea persoanei în diferite sisteme informatice și exercitarea funcției semnăturii electronice, respectiv date biometrice- impresiuni papilare (amprente) și imaginea facială a titularului.

În conferința de presă organizată luni, 20 martie de Ministerul Afacerilor Interne pe tema cărții electronice de identitate, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a declarat că scopul acestui document este să ofere garanții suplimentare de securitate, dat fiind faptul că nu poate fi falsificat.

Este o inițiativă care trenează de mulți ani de zile. În jurul cărții electronice de identitate au fost multe controverse. Noi ne-am asumat prin acest proiect simplificarea procedurilor de obținere a documentelor Am vrut, de asemenea, să avem o dezbatere corectă. Așa ni se pare că este normal și aceasta va fi atitudinea pe care o vom avea noi cei din MAI, ori de cate ori vom propune dezbaterii publice un proiect legislativ. Din punctul nostru de vedere este un proiect extrem de important și considerăm că prin această abordare ușurăm mult interacțiunea cu autoritățile pentru că prin implementarea CEI se va facilita accesul cetățenilor la servicii electronice și va contribui la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”. De altfel, acest proiect legislativ este in conformitate cu măsurile pe care ni le-am asumat și care sunt prevăzute în Programul de guvernare 2017-2020. Este important să știți că persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză, în mod expres, obținerea unei cărți electronice de identitate pot opta în continuare pentru o carte de identitate simplă. Nimeni nu intenționează să oblige pe cineva să aibă un nou document.Vrem, de asemenea, ca opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate să se poată elibera și pentru copii, înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, bineînțeles la solicitarea unuia dintre părinți. Pentru cartea electronică de identitate pentru copiii, care nu au 12 ani împliniți, nu se va solicita amprentarea acestora. Am observat de asemenea, în discuția din spațiul public cu privire la suspiciunile privind securizarea documentelor, că exista mai multe puncte de vedere care au fost dezbătute și este motivul pentru care doresc să anunț ca persoanele nu pot fi urmărite pe baza cip-ului conținut de cartea electronică de identitate. Acest CIP poate dialoga doar cu un echipament destinat citirii sale. Cip-ul este pasiv. Acesta emite doar atunci când este alimentat, printr-un câmp electromagnetic produs de cititor. Au mai fost discuții și în ceea ce privește contravaloarea CEI. Fac precizarea că aceasta va fi stabilită de Imprimeria Națională. Stabilirea și actualizarea contravalorii cărții electronice de identitate și a cărții de identitate simple se vor face de către Imprimeria Națională, cu avizul Direcției Generale Ajutor de Stat, Practici Neloiale și Prețuri Reglementate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Proiectul de lege propus dezbaterii este afișat pe site-ul MAI pentru a fi consultat de orice organizație sau persoană interesată timp de 10 zile. Toate propunerile și sugestiile sunt binevenite. Acestea vor fi analizate de specialiștii noștri, iar cele utile vor fi implementate”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. 

Totodată, Ministrul Afacerilor Interne a declarat că în situația în care vor exista solicitări, se vor organiza dezbateri publice  cu privire la acest proiect. Se estimează că primele cărți electronice de identitate vor fi eliberate la jumătatea anului 2018, iar, începând cu acel interval, cetățenii vor putea solicita cărți electronice de identitate la expirarea celor vechi, a adăugat sursa citată.

Precizăm că actele de identitate electronice sunt utilizate sau vor fi în curând introduse în diverse state ale Uniunii Europene. Printre cetățenii care au acte de identitate electronice se numără cei din următoarele state: Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, Republica Cehă, Spania, Suedia.

 

”Proiectul de lege propus urmărește asigurarea viziunii exprimate în Programul de guvernare 2017-2020, referitoare la simplificarea procedurilor și debirocratizare, asigurând în acest fel un cadru adecvat, la dispoziția cetățeanului, menit să-i faciliteze accesul la serviciile circumscrise conceputului de „administrație electronică” și să-i ofere posibilitatea de a utiliza un instrument modern în interes personal sau în relația cu diverși terți care generează servicii electronice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

27 Aprilie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
27 Aprilie 2018
Citeşte mai mult