Vineri , 18 Ianuarie 2019

Noutăţi pentru zilieri

 Zilierii au voie să muncească cel mult 120 de zile pe an, iar cei care beneficiază de prestaţiile lor nu-i pot utiliza mai mut de 25 de zile calendaristice, în mod continuu. Legislaţia privind munca sezonieră, desfăşurată de zilieri, a fost modificată luna aceasta, printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, a adus o serie de modificari, din acest an,  la Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. 

Noutăţile constau în faptul că, o persoană poate presta activităţi de zilier, cel mult 120 de zile pe an, indiferent de beneficiarul la care prestează, cu excepţia celor care prestează în domeniile: creşterea animalelor în sistem extensiv, păşunatul sezonier al bovinelor, ovinelor, cabalinelor, activităti sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate şi în domeniul viticol. În aceste patru domenii, perioada maximă de prestaţie a zilierilor este de 180 de zile într-un an.

Cel care beneficiază de aceste prestaţii nu poate utiliza o persoană, mai mult de 25 de zile calendaristice, în mod continuu, în activităţile de zilier. În caz contrar, prestarea se efectuează pe bază de contract de muncă, pe perioada determinată.

Astfel, munca necalificată, cu caracter ocazional (zilieri) se poate presta numai în următoarele domenii: agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură, cu excepţia exploatărilor forestiere, pescuit şi acvacultură .

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 August 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
18 August 2019
Citeşte mai mult