Luni , 20 Martie 2017

Noutăţi în programul Rabla

Din acest an, se vor introduce praguri maxime de emisii de CO pentru autovehiculele care vor fi achiziţionate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului Auto Naţional, cunoscut şi sub numele de Rabla.

În 2017, Programul de stimulare a Parcului Auto Naţional aduce o serie de reglementări menite să contribuie la încurajarea achiziţiei de autoturisme noi din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului. “Astfel, începând cu anul acesta se introduc praguri maxime ale maxime de emisii de CO ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare, plecând de la 130 g/CO/km în anul 2017 și ajungând la o valoare de maxim 95g/CO/km în anul 2019. De asemenea, se acordă un stimulent suplimentar pentru achiziția de autovehicule sub pragul de 98 g / CO/ km în anul 2017, 96 g/CO/km în anul 2018, 95g/CO/km în anul 2019 și pentru autovehicule cu sistem de propulsie hibrid, acestea putând fi cumulate cu prima de casare”, se specifică în referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional.

Prima de casare se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcționare mixt. Astfel, în anul 2017, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130g CO/km, în vreme ce în anul 2018 se va acorda pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120g CO/km, iar în anul 2019, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsive generează maximum 110g CO/km.

 La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1500 de lei, dacă autovehiculul achiziţionat este echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO/km în regim de funcționare mixt. În anul 2018, ecobonusul va fi obţinut în situaţia în care emisiile generate vor fi de maximum 96g CO/km în regim de funcționare mixt, iar în anul 2019 ecobonusul va fi oferit pentru sistemele de propulsive care generează o cantitate de emisii de maximum 95g CO/km în regim de funcționare mixt. În cazul în care autovehicului achiziţionat este echipat cu sistem de propulsive hibrid, solicitantul va primi un ecobonus de 2.500 de lei. Cele două ecobonusuri se pot cumula, arată ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017-2019.

La acest program se pot înscrie persoane fizice domiciliate sau rezidente în România, unităţi adminsitrativ teritoriale, instituţii de învăţământ, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, unităţi de cult, operatori economici, societăţi profesionale cu răspundere limitată şi unităţi medico-sanitare.

Proprietarii operatori economici cu personalitate juridică sau entitate juridică fără personalitate juridică pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei a sumei de 200.000 euro în baza schemei intitulate “Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”.

Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma primei de casare, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, mai puţin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult