Miercuri , 17 Mai 2017

Noua lege RCA, adoptată de Parlament

Marţi, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Conform prevederilor legislative, perioada de plafonare a preţurilor RCA expiră în 18 mai. În aceste condiţii, este esenţial ca noua lege RCA să intre în vigoare în cel mai scurt timp pentru a se evita o eventuală creştere a tarifelor RCA.

Ce aduce nou actul adoptat de deputaţi?

Marţi, 16 mai, deputaţii au adoptat proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. Potrivit articolelor adoptate, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie, au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente. Ca excepţie,  persoanele fizice si juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal nu au această obligaţie. Pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ, specifică actul normativ adoptat.

Textul prevede ca tariful de referinţă - prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA se calculează semestrial de către o societate cu expertiză  recunoscută în domeniu, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după o formulă care ia în calcul criteriile de risc, indicii de încărcare, coeficienţii de majorare şi corecţie, şi se publică de ASF. Totodată, asiguratorul are obligaţia să informeze asiguraţii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare precum şi să notifice asiguraţii cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA despre termenul de valabilitate şi posibilitatea de reînnoire. Textul normativ prevede şi că persoana prejudiciată are dreptul să înainteze o cerere de despăgubire către asiguratorul RCA în cazul decontării directe în cazul producerii unui risc acoperit de către asigurarea RCA sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta. Decontarea directă este aplicabilă dacă accidentele se produc pe teritoriul României, vehiculele sunt înmatriculate în România, prejudiciile sunt exclusiv asupra vehiculelor şi ambele vehicule au aisgurare RCA valabilă. Proprietarii auto vor primi despăgubiri indiferent de service-ul în care îşi va repara automobilul. Odată cu adoptarea acestui act normativ, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto este infracţiune.

Despăgubiri limitate pentru persoanele prejudiciate

În ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor pentru vătămări corporale, actul normativ adoptat de deputaţi stabileşte o limitare. Astfel, fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vătămare va valora cât două salarii minime brute pe economie. În acelaşi timp, scala se opreşte la 200 de puncte traumatice, atribuite stării vegetative permanente. În consecinţă, despăgubirea maximă va fi de aproximativ 500.000 de lei. În cazul unor vătămări mai puțin grave, dar semnificative, sumele pot fi chiar derizorii. De exemplu, un picior rupt echivalează cu un punct sau 2.500 de lei, iar un ochi pierdut echivalează cu aproximativ 10 puncte sau 25.000 de lei. În situații speciale, mai stabilește legea, pot fi acordate despăgubiri mai mari decât cele stabilite în urma analizei punctajului, însă majorarea nu poate depăși 25 la sută. „Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătăţii persoanelor, se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Sănătății și A.S.F., în baza punctajul comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” București”, prevede proiectul de lege. Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene care sunt în prezent şi sunt menţinute şi în noul proiect de lege stabilesc că limita de despăgubire pentru prejudicii material produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul de persoane prejudiciate este de 1.000.000 euro, iar pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, este de 5.000.000 euro.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Iunie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop