Marţi , 25 Septembrie 2018

Noi reguli. Cei care doresc să acceseze Programul „tânăr fermier” trebuie să fie absolvenţi de studii superioare

 De la demararea programului european „Instalarea Tinerilor Fermieri”, peste 100 de beneficiari ai programului provin din judeţul Sălaj. Dacă în primii ani numărul celor interesaţi a fost mare, în ultimul timp, chiar dacă a existat interes, nu toate cererile s-au materializat. O condiţie a noului program era ca cei care depun proiecte să fie absolvenţi de studii superioare. O condiţie greu de îndeplinit pentru „tinerii fermieri” care provin din mediul rural.  

 

Peste 100 de „tineri fermieri” sălăjeni instalaţi în mediul rural

Domiţian Benţe, directorul Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale Sălaj, a declarat luni, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, că programul „Instalarea Tinerilor Femieri” a fost unul care i-a ajutat de-a lungul timpului pe foarte mulţi sălăjeni să-şi deschidă o fermă în mediul rural. 107 astfel tineri sălăjeni au pus pe picioare astfel de afaceri prin fonduri nerambursabile venite de la Uniunea Europeană. „În domeniul privat-agricol cele mai uzuale măsuri erau 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri şi 6.3 Sprijinul pentru fermele mici. Raportat la nivelul judeţului Sălaj, avem 107 tineri instalaţi, care au accesat proiecte în valoare de 4,39 milioane de euro”, a precizat Domiţian Benţe, directorul OJFIR Sălaj.

 

Condiţia accesării programului: beneficiarii să fie absolvenţi de studii superioare

Interesul a existat şi în ultimul timp pentru accesarea unor proiecte de dezvoltare prin acest program. Din păcate, mulţi nu şi-au putut duce proiectul la înfăptuire. În cadrul schemei de minimis s-a instalat un prag de calitate care îi făcea neeligibili pe cei ce nu erau absolvenţi de studii superioare. Astfel, numărul sălăjenilor care au reuşit să acceseze proiecte pe această schemă de minimis a scăzut considerabil. „Apetitul ar fi fost foarte, foarte mare şi era o măsură foarte bună. Însă a intervenit acel prag de calitate, cu 90 de puncte. Dacă nu ar fi existat acel prag de calitate, unde se încadrau doar absolvenţii studiilor superioare şi care puteau, conform criteriilor de clasificare, să facă cele 90 de puncte. Apetitul ar fi fost pentru această submăsură, însă chiar dacă făceau proiecte cei care nu aveau studii superioare, acestea erau automat neconforme. Pe de altă parte, suntem deficitari la nivelul judeţului la numărul de firme de consultanţă”, a completat Domiţian Benţe.

Submăsura 6.1 este destinată producătorilor agricoli cu vârsta de până la 41 de ani la momentul depunerii cererii de finanţare, care sunt eligibili pentru a accesa până la 50.000 de euro, sumă integral nerambursabilă. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 August 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
17 August 2019
Citeşte mai mult