Joi , 10 Ianuarie 2019

Noi reglementări salariale în domeniul construcțiilor

În perioada 2019 - 2028, angajatorii din domeniul construcțiilor se bucură de o relaxare a regimului fiscal pentru propriii salariați. Mai precis, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA) plătesc taxe salariale reduse pentru angajații proprii.

Concret, angajatorii plătesc la stat taxe salariale reduse pentru angajații proprii, însă numai în măsura în care veniturile lunare brute ale celor din urmă sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. Angajatori pot fi atât firmele, cât și PFA-urile.

Reducerile sunt valabile exclusiv pentru salariați, astfel că PFA-urile nu beneficiază de o reducere a taxelor datorate în nume propriu. Cu alte cuvinte, PFA-urile beneficiază în mod indirect de reducerile de taxe, însă numai în situația în care au salariați pentru care trebuie să plătească dări la stat.

Concret, reducerile de taxe pentru domeniul construcțiilor se aplică numai pentru veniturile salariale ale angajaților PFA-urilor, în felul următor:

  • impozitul pe venit datorat de salariații PFA-ului nu se plătește;
  • contribuția la sănătate datorată de salariații PFA-ului nu se plătește;
  • contribuția la pensii datorată de salariații PFA-ului se plătește în cuantum redus (cota scade de la 25% la 21,25%);
  • contribuția la muncă datorată de PFA ca angajator se plătește în cuantum redus (cota scade de la 2,25% la 0,3375%).

Reducerile de taxe se aplică numai pentru salariații cu venituri lunare brute de maximum 30.000 de lei. Dacă se trece de acest prag, trebuie achitate taxele salariale obișnuite (impozit 10%, sănătate 10%, pensii 25%, muncă 2,25%).

Totuși, important de precizat este că, indiferent dacă beneficiază sau nu de taxele salariale reduse, angajatorii din domeniul construcțiilor sunt obligați să asigure angajaților proprii, în 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei.

În esență, PFA-urile datorează în nume propriu impozitul pe veniturile independente și contribuțiile la pensii și sănătate.

Impozitul pe veniturile salariale, contribuția la pensii și contribuția la sănătate sunt datorate de salariați, însă acestea sunt calculate, reținute și plătite la stat de către angajator. Contribuția la muncă este datorată și plătită exclusiv de către angajator.

Reducerile de taxe pentru domeniul construcțiilor se aplică numai salariaților PFA-urilor, nu și PFA-urilor în sine. În același timp, angajatorii PFA din domeniul construcțiilor trebuie să asigure salarii minime brute de 3.000 de lei, dacă activează în domeniile enumerate aici.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
16 Iunie 2019
Citeşte mai mult