Vineri , 20 Iulie 2018

Nemulţumiri! Agricultor din Popeni: „Nu avem unde să vindem fructele”

Producătorii locali o duc din ce în ce mai greu. Chiar dacă s-au avântat pentru a investi în agricultură şi au avut rezultate de pe urma plantaţiilor înfiinţate, cei mai mulţi dintre ei sunt nevoiţi să-şi arunce marfa în lipsa unei pieţe de desfacere.

 

Pe Gabriela Baboş am regăsit-o la un târg de produse tradiţionale, unde a venit încercând să-şi vândă marfa. Împreună cu familia, a reuşit ca în urmă cu doi ani să înfiinţeze o plantaţie de două hectare de coacăze negre şi o plantaţie de un hectar de zmeură. În acest an, plantaţiile au început să fie pe rod. Din păcate, nu au cui să vândă aceste fructe, astfel că sunt nevoiţi să le proceseze ei. Acum produc sirop şi gem pe care ulterior le vând.

 

„Noi promovăm fructele de pădure ecologice, în special coacăză neagră. Avem înfiinţată la Popeni cultură ecologică de coacăză neagră, alături de plantaţii de zmeură şi goji. Întrucât nu avem cui să vindem fructele, suntem nevoiţi să le prelucrăm. În primul rând facem sirop, cu diferite combinaţii: cu mentă, cu busuioc, cu lavandă, gem de coacăze la ceaun, suc şi vin”, precizează Gabriela Baboş, producător local.

 

Soluţia pe care producătorii o văd este cea a înfiinţării unui centru în care să fie colectate fructele. În lipsa unui astfel de centru, familia Baboş este nevoită să vândă fructele pe internet sau să le dea cunoştinţelor.

 

„Avem de doi ani plantaţia. Deci, suntem în anul doi de conversie pe ecologic. Din păcate, este o problemă. Nu avem piaţă de desfacere. Vindem produsele pe internet, la prieteni, deoarece nu există un centru care să colecteze fructele. Toţi producătorii sunt supăraţi că nu au unde să le valorifice. Marile magazine au preţuri foarte mari, în condiţiile în care nouă ne dau un preţ mic. Soluţia pe care noi o gândim este procesarea. Înfiinţarea unei mini-făbricuţe de sucuri, gemuri, siropuri de coacăze ecologice. Din păcate, momentan, nu există la noi în judeţ aşa ceva. Întrucât investiţia ar fi una mare, intenţionăm să accesăm bani europeni pe viitor pentru înfiinţarea unei astfelde făbricuțe”, completează producătorul din Popeni.

 

Deşi le este greu să-şi vândă marfa la tarabă sau en-gros, cei mai mulţi producători locali nu vor să intre în nicio asociaţie din cauza birocraţiei.

Comentariile celorlalți

Jony pe 20.08.2018 la 22:03
Oameni buni pentru a infiinta o cooperativa aveti nevoie de un avocat pe care sa al platiti sa se ocupe de formalitati fara o asociatie nu o sa faceti mare lucru credeti ca in occident agricultorul se descurca pe cont propriu nici vorba ,sau credeti ca metge sa vanda in piata ceva cu certificatul de producator in buzunar ?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
19 Aprilie 2019
Citeşte mai mult