Vineri , 1 Februarie 2019

Modalităţi de atragere a copiilor spre lectură

 În perioada în care internetul, tableta şi computerul îi acaparează tot mai mult pe copii, încă de mici, este destul de dificil să-i atragi pe aceştia către lectură, în forma sa clasică.

Într-o lume tot mai digitalizată, cu părinţi ocupati şi copii care parcă se nasc cu telefoanele şi tabletele în mâini, devine tot mai greu ca cititul, în forma clasică să fie apreciat şi pus la loc de cinste, precum ar trebui. Şi totuşi, există strategii pe care cadrele didactice şi părinţii le pot aplica pentru ca acest lucru să se întâmple.  

Sfaturile specialiştilor pentru părinţi

În primul rând părinţii ar trebui să ştie că puterea exemplului are cel mai mare impact asupra copilului şi prin urmare, adultul ar trebui să citească mai mult în prezenţa celor mici. Specialiştii spun că cei mici ar trebui ghidaţi de părinţi să descopere tainele poveştilor, să fie familiarizaţi, prin joc, cu literele. Un copil, căruia de mic i se citeşte, are şanse mai mari să se dezvolte armonios.

Astfel, vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani este propice pentru încurajarea lecturii individuale. La aceasta vârstă, copiii citesc deja cu uşurintă, încep să fie interesaţi de teme din ce în ce mai diverse şi sunt disponibili pentru experienţa lecturii. Este o şansă pe care părintii şi profesorii o au pentru a le dezvolta copiilor gustul pentru lectură.

Aşadar cele mai bune modalităţi pentru atragerea copiilor este pe lângă exemplul personal dat de părinţi, înscrierea acestuia la bibliotecă sau în cluburile de lectură pentru copii, părinţii sunt îndemnaţi să intre împreună cu ei în librării, să le arate sectorul cărţilor pentru copii, să-i lase apoi singuri să „exploreze” acel spaţiu şi bineînţeles să achiziţioneze o carte, pe care ei o consideră atractivă, şi nu în ultimul rând, să le lase mereu la îndemână cărţi amuzante, cu poze mari şi colorate şi text mai puţin: « căci nu este alta mai frumoasă şi mai cu folos în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul... »scria cărturarul Miron Costin.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Noiembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
22 Noiembrie 2019
Citeşte mai mult