Marţi , 16 Ianuarie 2018

Mircea Geoană: “Suntem în cea mai precară situație de la integrarea în UE și în NATO”

 Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, spune că anul 2018 nu este doar anul Centenarului, ci și unul dintre ultimele trenuri ca România să nu cadă între scaune, într-o lume în plină reașezare. “Nu este târziu să ne jucăm cărțile bine. Suntem, însă, în cea mai precară situație de la integrarea în UE și în NATO”, consideră fostul lider social-democrat. Însă acesta a analizat situaţia actuală a României şi identifică o serie de riscuri și capcane.

 

Riscuri politice și economice

 

Mircea Geoană crede că există riscul ca războiul din interiorul PSD să conducă la o criză politică prelungită, ce, inevitabil, va afecta actul guvernării. Capcana în care PSD poate să cadă, crezând că Opoziția este prea slabă sau că Președintele și aliații săi nu vor încerca să “divide et impera”. “Trabantul să nu devină trotinetă”, spune Geoană, cu trimitere la o declaraţie a Gabrielei Firea în care  vorbea de PSD ca de un trabant. Un alt risc identificat de Geoană se referă la  demonstrațiile împotriva legilor justiției, anticipate pentru sfârșitul lunii ianuarie  şi care pot să devină un instrument în lupta pentru supremație politică și manual de ”anarhie instituționalizată”. 
“Repetarea gre
șelilor pre-criză în politica economică. Riscul de a nu stimula și alte motoare de creștere în afara consumului și de întârziere în pregătirea forței de muncă pentru Revoluția industrială 4.0, prin investiția în capitalul fizic și uman”, punctează fostul lider PSD.

 

 

 

Riscul creșterii costurilor de finanțare

 

Un alt set de riscuri expus de către Mircea Geoană se referă la creşterea costurilor de finanţare, prin retragerea stimulentelor fiscale și a băncilor centrale din economiile dezvoltate, care pot crea efecte adverse asupra economiilor emergente şi risc de volatilitate în sectorul financiar international.
“Lupta de succesiune pentru
șefia BNR să nu degenereze în război între politica monetară și cea fiscală. Lipsa de spațiu fiscal pentru investiții publice și private, pentru creșterea productivității muncii și participarea forței de muncă în economie.  Lupta necesară împotriva inegalităților și pentru patriotism economic să fie realizată într-un mod primitiv, care sufocă inovarea, productivitatea și investițiile străine. Capcana guvernării prin slogane și prin găsirea de țapi ispășitori.  Riscul ca Exxon, OMV Petrom și Carlyle să decidă să nu mai investească în proiectele de foraj de gaze din Marea Neagră și ca North Stream II să meargă înainte”, mai spune Geoană.

 

 

Riscuri geopolitice

 

Ca fost ambassador în Statele Unite şi fost ministru de Externe, Mircea Geoană are expertiza necesară pentru a identifica anumite riscuri geopolitice. Însă cel mai important risc, asupra căruia atrage atenţia, îl reprezintă  America paralizată politic și o relație transatlantică fracturată. “Riscul ca Donald Trump să devină și mai vulnerabil, excentric și izolat în acțiunile sale, combinat cu cel al unei comunități transatlantice tot mai divizate. Capcana de a crede că suntem indispensabili pentru aliații noștri, că 2% pentru Apărare este biletul de intrare la Casa Albă și că, orice am face, relevanța strategică ne va mai salva o dată”, punctează Geoană.

Totodată, fostul lider social-democrat atrage atenţia asupra înțelegerii franco-germane care consfințește o Europă cu mai multe viteze, în care România rămâne la periferie, combinat cu alegeri italiene cu partidele extreme la putere sau influențând puternic agenda publică. “Risc de Grad Zero: pentru a se salva, Centrul (zona Euro) poate decide sacrificarea periferiei și să ne întoarcem la linia de demarcație de la Imperiul Carolingian”, spune Geoană.

Dezordinea mondială ar putea să degenereze în război în Asia, Orientul Mijlociu sau în Estul Europei. Riscul ca istoria să se repete și, de la un incident, umorile liderilor sau percepția diferită de risc, să declanșeze un conflict pe scară mare.

 

 

Riscuri reputaționale

 


Mircea Geoană mai atrage atenţia asupra ratării   
șansei de a ne alinia cu nucleul dur al Europei, tentația populismului și a autoritarismului și alinierea de facto a României la “axa” Varșovia - Budapesta. “Perceptual, România este deja “la pachet” cu iliberalii de serviciu din Vișegrad. Este un risc reputațional și politic major, ce trebuie evitat cu orice preț”, sfătuieşte diplomatul.

Geoană mai areage atenţia asupra riscului de declanșare a procedurii de deficit excesiv, activarea clauzelor ex-ante și a corecțiilor pe fonduri europene, ca “retaliere” la adoptarea legilor justiției.

 

Să nu lăsăm Centenarul să treacă pe lângă noi

 

Mircea Geoană mai atrage atenţia şi asupra riscul miopiei și al lipsei de viziune și curaj: “Centenarul să treacă pe lângă noi fără să fi reflectat la România viitorului. Riscul de a vedea o coordonare a mișcărilor autonomiste din Catalonia, Scoția sau Flandra cu capetele înfierbântate ale iredentiștilor maghiari din Transilvania. Ratarea pregătirii președintiei României a Consiliului UE și transformarea subiectului în temă electoral”, concluzionează Geoană.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Fecioara
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult