Vineri , 17 Mai 2019

Ministrul Sănătății condamnă șpaga

Prezentă la Zalău, alături de premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre criza de medici de medicină de urgență, dar și despre o mai veche meteahnă a sistemului: șpaga.
Ministrul Pintea a ținut să precizeze că șpaga va rămâne o problemă în sistemul de sănătate câtă vreme părțile direct implicate - medicul și pacientul, respectiv aparținătorul - nu vor renunța la acest prost obicei: "S-au făcut numeroase dezbateri vizavi de șpaga în spitale. Este, practic, un proces care se petrece între medic și pacient, sau între medic și aparținător. Dacă cele două părți nu o să înțeleagă - pornind de la cel care pseudo-cere (pentru că doar 2% condiționează actul medical, restul doar așteaptă) - că nu mai merge așa, atunci va fi foarte greu. Există cadru legal, există organe care pot să pedepsească acest gen de activitate. Din păcate - și ni s-a spus și la intrarea în spital - încă se mai practică. Eu credeam că acel proiect pilot pe are l-am inaugurat anul trecut, va fi preluat și de alte spitale și va face ca Zalăul să fie un exemplu, din acest punct de vedere. Cu toate că încă acest fenomen este prezent, din statistici rezultă că a scăzut numărul cărora li s-a pretins ori care au dat șpagă, plăți informale, le spune. Asta, din acel chestionar de feedback pe care noi îl avem și pentru care facem rapoarte pe care le încărcăm pe site-ul Ministerului. Pe de altă parte, din cei care spun că li s-a pretins, doar 2,3% au spus că sunt de acord să transmită mai departe reclamațiile lor către organele de anchetă".
 
În ceea ce privește criza de medici de urgență, una cu care se confruntă și Spitalul Județean din Zalău, Sorina Pintea a menționat că situația se va rezolva în cel mult doi ani, ca urmare a suplimentării numărului de locuri scoase la Rezidențiat pentru această specialitate. "Și spitalele mici au devenit atractive, pentru că nivelul salariilor este identic în spitalele mari - și mă refer aici la unitățile de primiri urgențe și compartimentele de primiri urgențe - cu cele din spitalele mici. Da, este o problemă la Zalău, în Ploiești, în Tulcea. Ce a ținut de Ministerul Sănătății noi am început să facem; adică am majorat numărul de locuri scoase la Rezidențiat pe specialitatea medicină de urgență. Anul trecut, din suplimentările aprobate de către Guvern - cele 300 de locuri în plus - o  parte s-au dus către medicina de familie, și o parte către medicina de urgență. Așteptăm să termine Rezidențiatul, pentru că am declarat în nenumărate rânduri: la un moment dat am făcut medici pentru alte țări, nu pentru România. Până atunci completăm cu medici de familie care au competențe în acest domeniu, urmând să avem în maxim doi ani, medici care să acopere posturile vacante din spitale, cu specialitatea medicină de urgență", a explicat oficialul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
16 Octombrie 2019
Citeşte mai mult