Luni , 6 Februarie 2017

Memorial dedicat lui Iuliu Maniu

 La 64 de ani de la moartea Sfinxului de la Bădăcin, Iuliu Maniu, comunitatea şimleuană i-a dedicat un memorial, inaugurat duminică.  

Manifestările dedicate lui Iuliu Maniu, la 64 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet, s-au organizat în acest an la Şimleu Silvaniei. Aici, comunitatea i-a dedicat un memorial realizat de sculptorul sibian Nicu Mihoc. Artistul, care a realizat şi bustul lui Corneliu Coposu amplasat în parcul din centrul oraşului, a spus că a dorit să surprindă  atât personalitatea marelui om politic, cât şi contribuţia sa la realizarea României Mari.

La inaugurarea memorialului au participat locuitori ai oraşului, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi ai instituţiilor de cultură din Sălaj. Printre invitaţii la manifestările dedicate lui Iuliu Maniu s-a aflat şi Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, dar şi europarlamentarul Daniel Buda şi deputatul Lucian Bode.

Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a mărturisit în faţa auditoriului că este cel mai frumos memorial dedicat lui Iuliu Maniu şi a felicitat atât artistul, cât şi comunitatea şimleuană, care l-a adus, în felul acesta, acasă pe Iuliu Maniu.

Promisiune guvernamentală

Secretarul de stat a făcut o promisiune publică tuturor celor prezenţi la inaugurarea memorialului dedicat lui Iuliu Maniu. Alexandru Pugna a spus că, deşi este de doar două săptămâni la minister, a aflat despre eforturile de salvare a Casei memoriale de la Bădăcin şi a promis că, personal, se va ocupa pentru ca proiectul de reabilitare să fie dus la capăt.

Totodată, sculptorul Nicu Mihoc şi-a reînnoit promisiune făcută părintelui Cristian Borz de a-l sprijini cu casa memorială şi i-a făcut cadou un portret al lui Iuliu Maniu.

Simpozion dedicat lui Iuliu Maniu

După ceremoniile religioase de sfinţire a ansamblului memorial susţinute de preoţi catolici şi ortodocşi, participanţii au fost invitaţi la un simpozion dedicat lui Iuliu Maniu. În faţa publicului au susţinut comunicări ştiinţifice dr. Marin Pop, dr. Ioan Boilă şi prof. Silviu Junjan.

Dr. Marin Pop a prezentat documente inedite despre Iuliu Maniu şi familia sa, descoperite în arhiva CNSAS. Dr. Ioan Boilă a vorbit despre Iuliu Maniu „aşa cum l-am cunoscut”, iar prof. Silviu Junjan a vorbit despre Iuliu Maniu ca luptător şi artizan al unirii Ardealului cu România.

Manifestările au fost organizate de Primăria Şimleu Silvaniei, Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi CNIPT, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Biblioteca Judeţeană Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Balanţă
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult