Joi , 2 Noiembrie 2017

Medicii de familie sunt nemulţumiţi. Care sunt revendicările acestora

 La nivelul judeţului Sălaj, medicii de familie nu au ieşit în stradă la fel cum s-a întâmplat în alte oraşe ale ţării. Ei s-au limitat la a depune memorii la Prefectura Sălaj şi la Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj. Revendicările medicilor de familie au în vedere, în primul rând, revendicări legate de îmbunătăţirea actului medical în asistenţa medicală primară.

Solicitările cuprinse în memoriul realizat de reprezentanţii Coaliţiei „Solidari pentru Sănătate”, care este compusă atât din reprezentanţi ai medicilor de familie, cât şi ai mai multor categorii de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale de sănătate (pacienţi, mame etc.) au fost aduse şi la cunoştinţa reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj.

Potrivit Olgăi Stana, preşedintele director general al CAS Sălaj, aceste solicitări vor fi analizate de conducerea CAS, urmând să se caute soluţii la aspectele semnalate care pot fi rezolvate la nivel local, iar aspectele care ţin, după caz, de competenţa CNAS sau a altor instituţii locale ori centrale vor fi comunicate acestora, în vederea soluţionării.

„În cursul discuţiei, conducerea CAS a informat reprezentaţii Coaliţiei că o parte din aspectele care au fost semnalate sunt în curs de rezolvare. Astfel, CNAS a făcut deja demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capita, pentru medicina primară, precum şi a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicina primară şi pentru medicina ambulatorie de specialitate. În contextul în care în acest moment se lucrează, la nivelul CNAS, la elaborarea proiectelor de acte normative şi de buget pentru anul 2018, vor fi luate în considerare şi celelalte aspecte semnalate, pornindu-se de la premisa că simplificarea şi debirocratizarea activităţii cabinetelor de medicină de familie, precum şi optimizarea funcţionalităţilor sistemelor informatice reprezintă un obiectiv instituţional. Atât la nivel central cât şi local există dorinţa imprimării unei stări de normalitate în sistemul sanitar şi a unei mai bune definiri a rolului şi atribuţiilor furnizorilor de servicii medicale, urmărindu-se creşterea calităţii activităţii acestora, în beneficiul asiguraţilor”, precizează Olga Stana.

Totodată, reprezentanţii Coaliţiei au fost invitaţi să formuleze observaţii şi propuneri faţă de proiectele Contractului-cadru şi ale normelor de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2018, proiecte ce vor fi în curând afişate, într-o primă formă, pe site-ul CNAS, pentru transparenţă decizională, urmând să se organizeze şi o serie de consultări la nivel central pe această temă.

Comentariile celorlalți

Ionela pe 19.12.2017 la 09:16
Medicii de familie se cred buricul pământului. Daca ai curajul sa refuzi un tratament sau sa amani un vaccin pt motiv de răceală/febră, ți se pune fisa in brațe. Se aude, Dna Dr?
Ada pe 19.12.2017 la 09:13
Prima data pregătiți medicii profesional și apoi cereți bani. In urma cu ceva. Ani, la Toamna Medicala Sălăjeană, un invitat -profesor din Cluj, le-a spus astora din Zalău: - Bai, voi nu știți scrie o rețeta că lumea!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

10 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
10 Decembrie 2018
Citeşte mai mult