Miercuri , 7 Noiembrie 2018

Maşini electrice prin programul Prima Maşină, chiar şi pentru cei care deţin deja un autoturism

Achiziţionarea de automobile electrice ar putea fi posibilă prin programul Prima Maşină chiar şi pentru cei care deţin deja autovehicule, potrivit unui proiect de act normativ care modifică forma actuală a programului. Autorităţile susţin că măsura urmăreşte stimularea înnoirii parcului auto şi creşterea vânzărilor. Proiectul de act normativ a fost publicat déjà pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, spre consultare publică, în prima zi a acestei luni.

Potrivit acestuia, românii vor putea achiziţiona un autovehicul nou hibrid, cu cel puţin două convertoare de energie diferite şi două sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia. Un alt tip de autovehicul permis la achiziţie este cel electric hibrid, respectiv autovehiculul hibrid, care poate avea o cantitate de emisii generată de maximum 70g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt. Proiectul mai prevede că pot fi achizionate autovehicule pur electrice de orice tip - autoturism, autoutilitară uşoară, autospecială sau autospecializată uşoară sau cvadriciclu, care este clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero.

 

Se cere avans de la 5 până la 30 la sută

 

Pentru automobilele hibrid, preţul de achiziţie maxim este de 100 de mii de lei plusTVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 25 la sută din preţul de achiziţie al autoturismului. Pentru automobilele care au componentă electrică, preţul de achiziţie de maxim poate fi de 150 de mii de lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30 la sută din preţul de achiziţie al autoturismului.

De asemenea, autoturismele clasice cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă) care îndeplinesc normele Euro 6 pot fi achiziţionate în limita unui preţ de 50 de mii de lei plus TVA, caz în care trebuie achitat un avans de 5 la sută.

Proiectul de act normativ mai prevede acceptarea ecobonusurilor şi ecotichetelor acordate în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru achitarea avansului minim obligatoriu.

Garanţia statului va fi de maximum 50 la sută din finanţarea acordată.

Conform proiectului de act normativ,  programul este deschis persoanelor de peste 18 ani, care nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat şi restanţe la plata altor credite bancare.

„Măsurile propuse sunt de natură să stimuleze achiziţia de autoturisme noi în cadrul programului, cu efecte benefice asupra înnoirii parcului auto, cu efecte antrenante în economie. În prezent, prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, se încurajează achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil. Având în vedere aşteptarea dată de lansarea celor două programe Rabla Clasic şi Rabla Plus prin care populaţia poate accesa unul dintre cele două programe sau, concomitent, pe ambele, coroborat cu faptul că acestea vin cu bonusuri, (ecotichete care pot ajunge până la valoarea de 45.000 de lei pentru maşini electrice), putem vorbi despre un nivel ridicat al achiziţiei de astfel de autoturisme care se va reflecta în creşterea volumului vânzărilor de autoturisme noi, cumulând efectele lanţului de producţie, import şi distribuţie, inclusiv serviciile conexe în sectorul auto”, scrie în în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

„Se propune adoptarea măsurilor prezentate pe calea unei ordonanţe de urgenţă având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru extinderea ariei de aplicabilitate a Programului de stimulare a achiziţiei de autoturisme noi, în caz contrar existând riscul necorelării cu perioada de implementare a Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, consecinţa cea mai gravă în acest caz reprezentând-o scăderea gradului de interes din partea finanţatorilor şi potenţialilor beneficiari pentru program. (…) Necesitatea reglementării urgente a măsurilor propuse în cadrul prezentei ordonanţe de urgenţă este justificată şi de importanţa deosebită a politicilor publice menite să combată poluarea şi să restabilească calitatea aerului la nivelul aglomerărilor urbane importante, în special în ceea ce priveşte reducerea emisiilor poluante generate de autovehicule”, se precizează în  nota de fundamentare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
18 Aprilie 2019
Citeşte mai mult