Marţi , 23 Aprilie 2019

Margarină în loc de unt, în sute de produse din magazinele sălăjene

Înlocuirea produselor lactate cu grăsimi hidrogenate este o practică des întâlnită în rândul comercianţilor sălăjeni care produc sau vând produse de panificaţie. Chiar dacă prin astfel  de practici pot pune în pericol sănătatea cumpărătorilor, aceştia nu se dau în lături de la a vinde produse pe a căror etichetă scrie că ar conţine unt de exemplu, însă acesta a fost înlocuit cu margarină.

O bună parte a comercianţilor sălăjeni nu dau doi bani pe sănătatea consumatorilor şi înlocuiesc, fără reţineri, produsele lactate cu  grăsimi hidrogenate. Controalele efectuate de Comisiariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au scos la iveală o realitate tristă. 40 la sută dintre cei verificaţi în primele trei luni ale acestui vindeau produse etichetate greşit. Concret, pe etichetă erau trecute untul, caşcavalul, laptele sau telemeaua în componenţa unor produse, însă analizele de laborator au demonstrat că produsele respecive conţineau, în schimb, grăsimi hidrogenate.

„Fenomenul substituirii produselor obţinute din lapte -brânză, telemea , caşcaval, unt-, este încă frecvent practicat în unităţile de alimentaţie publică, respectiv patiserii, pizzerii, fast food-uri,  cofetării, restaurante. Din totatul unităţilor de alimentaţie publică verificate în primele 3 luni ale acestui an, 40 la sută au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, dezinformând ,astfel, consumatorii.  Au fost controlate 93 de unităţi şi s-a constatat că 33 din acestea, adică 35 la sută din acestea, utilizau grăsimi hidrogenate şi etichetau incorect produsele”, spune Dorel Fechete, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Sălaj.

Anul trecut, spun reprezentanţii Comisiariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, situaţia a fost şi mai gravă, numărul.

„În perioada 21 ianuarie - 8 martie s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a  produselor lactate cu 40 de procente comparativ cu anul 2018, când  procentul a fost de 74 la sută. Pentru că au pus în pericol sănătatea consumatorilor, agenţii economici prinşi că etichetau incorect produsele au primit, în total, amenzi în cuantum de 296 de mii de lei”, spune Dorel Fechete , comisar şef  CJPC Sălaj.

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei