Vineri , 12 Octombrie 2018

Mamele eroine ar putea să iasă la pensie cu câțiva ani mai devreme

Potrivit noului proiect al Legii Pensiilor, începând cu 2021, mamele care au cel puțin trei copii vor putea să iasă la pensie cu câțiva ani mai devreme. Concret, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil, astfel că aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.

 

Pentru a putea beneficia de această diminuare a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare.

Proiectul legislativ prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare ce se aplică mamelor care au de la trei copii în sus. Mai precis, mamele eroine vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare copil născut în plus după cei trei copii pentru care i se acordă câte doi ani de reducere a vârstei de pensionare.  Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.

 

Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani,  iar stagiul minim de cotizare de 15 ani.  Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

 

În condițiile amintite mai sus, după ce actul normativ va intra în vigoare, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, însă doar după ce a cotizat la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.

De menționat faptul că în prezent aceste prevederi legislative nu se aplică, proiectul de lege  având nevoie de aprobarea Parlamentului, a președintelui statului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
16 Iunie 2019
Citeşte mai mult