Luni , 7 Noiembrie 2016

Lupta sloganurilor electorale

 Odată cu oferta electorală a partidelor ni se servesc şi sloganuri de campanie care să ne capteze atenţia. Bătălia se duce şi la nivelul sloganurilor între competitorii electorali.

 

PSD: campanie despre îndrăzneală

 

La început, PSD şi PNL au ieşit cu sloganuri aemănătoare. PSD  a prezentat electoratului simpatizant sloganul „Îndrăzneşte să crezi în România”. S-a demarat chiar şi o campanie video prin care cetăţeni simpatizanţi PSD s-au înregistrat în timp ce motivau de ce îndrîznesc să creadă în România. De cele mai multe ori oamenii apelează la tradiţii şi la personalităţile importante ale românilor, ca modele de succes. Într-un fel, campania „Îndrăzneşte să crezi în România” continuă campania precedentă a PSD-ului: „Mândri că suntem români”.

 

PNL, mesaj războinic

 

O serie de bannere  ale PNL-ului, în care îl prezentau pe premierul Dacian Cioloş de-al lor, prezentau un slogan asemănător: „Îndrăzneşte să crezi în România condusă de oameni cinstiţi”. Fie a fost o gafă intenţionată, fie şi-au „furat” unul altuia căciula. Până la urmă, duminică, PNL a ieşit cu alt slogan: „România, Înainte”. Cumva, noua campanie PNL se mulează pe tradiţia istorică a partidului, făcând apel la personajele importante, la legătura liberalilor cu înfăptuirea României Mari acum aproape 100 de ani şi îndemnul „România! Înainte!” are conotaţie războinică. Chiar şi faptul că au organizat mitingul în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti poate duce cu gândul la începutul unei revoluţii politice intenţionate de PNL prin susţinerea premierului tehnocrat Dacian Cioloş.

 

UDMR: Scăpăm de Bucureşti

În ce priveşte UDMR-ul, această formaţiune politică are un slogan general care s-ar traduce prin „Transilvania. Viitorul  (pentru noi toţi)”. Însă s-au iscat nenumărate discuţii pe sloganurile apărute în diferite oraşe mari din Transilvania prin care se cerea alegătorilor să scape oraşele respective de Bucureşti. „Salvăm Clujul de Bucureşti! Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”, a fost sloganul adaptat pentru oraşele din Transilvania. Reacţii de dezaprobare au venit atât de la preşedintele Klaus Iohannis care a considerat mesajul ca fiind provincial, cât şi de la premierul Dacian Cioloş, care a precizat că prin divizarea regiunilor nu se înregistrează dezvoltarea lor.

 

„Îndrăzneşte mai mult” cu... alte partide

În schimb, ALDE crează confuzie prin sloganuri neunitare, de la  „Redăm România românior” la „Îndrăzneşte mai mult” care nu se regăsesc şi pe afişele electorale ale candidaţilor din teritoriu. De exemplu, Ioan Ghişe merge la Braşov cu sloganul „Cinste, experienţă, competenţă”, în timp ce la Neamţ se promite „Schimbarea schimbării”.

USR ca partid proaspăt, îl susţine pe actualul premier Dacian Cioloş şi spune potenţialilor alegători că „În sfârşit, ai cu cine!”.

PRU a mers de la început pe mâna lui Victor Ponta, deşi acesta e membru şi candidat PSD. „Alături de Victor Ponta” a fost sloganul lor dinaintea campaniei electorale. În judeţul nostur, candidaţii acestui partid ne arată că sunt „Uniţi pentru Sălaj”.

În ceea ce priveşte PMP, acesta ne spune in nou că „Împreună mişcăm România”.

Partidele ne comunică astfel, sub formă de mesaj condensat într-un slogan de campanie, pe ce pun accentul în comunicarea cu electoratul. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei