Vineri , 17 Martie 2017

Lucrări agricole de primăvară

Ca urmare a condiţiilor climatice neprielnice, în jur de jumătate din terenul agricol din Sălaj a rămas nearat. Pagubele sunt uriaşe, iar de lucrările agricole care se execută în această perioadă depinde recuperarea parţială a acestora.

În majoritatea sectoarelor agricole, luna martie echivalează cu pregătirea terenului pentru semănat şi debutul campaniei de însămânţare pentru culturile de primăvară. Tot în această perioadă se execută lucrări de întreţinere în pomicultură şi viticultură.

Martie, prima lună de primăvară este perioada propice pentru desfăşurarea multor lucrări agricole, după cum explică şi Directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, ing. Valentin Duca. Primele munci agricole asociate cu venirea primăverii au început în luna februarie, când agricultorii au iniţiat lucrările specifice pentru pregătirea solului în vederea însămânţatului de primăvară. În ceea ce priveşte pregătirea terenului pentru însămânţare, Valentin Duca recomandă fermierilor să fie atenţi la modul de executare al arăturii şi să aleagă momentul optim pentru această lucrare.

“Ca efect al condiţiilor climatice din toamna anului trecut, avem suprafeţe foarte mari care trebuiesc arate.  Din cauza ploilor din ultima vreme, acestă lucrare nu se poate executa, dar pentru cultura de trifoliene, pentru culturile cu seminţe mici, acolo unde terenul este curat se poate renunţa la arătură, să se efectueze doar o discuitură şi să se treacă direct la însămânţare. Trebuie ca fermierii să aibă foarte mare grijă la momentul optim de executare al arăturii datorită faptului că nu au făcut această arătură în toamnă, este important să efectueze aceste lucrări în momentul în care starea solului permite să se execute această lucrare, întrucât dacă intri pe un teren moale, faci o arătură de proastă calitate şi pe care nu mai reuseşti să îl duci la starea lui normală pentru a fi pregătit pentru aceste însămânţări”, a specificat inginerul Valentin Duca.

În acelaşi timp, în luna martie se înfiinţează culturile de legume în câmp şi grădină, în vreme ce în livadă se execută tăierea şi stropirea pomilor, iar la avertizare se pot face tratamente pentru combaterea făinării răpanului sau a afidelor, explică Valentin Duca.

“În pomicultură este perioada în care se fac tratamentele cu sulfat de cupru, tăierile, în legumicultură sunt lucrările de însămânţare a culturilor din epoca  I, ceapă, usturoi, morcov, pătrunjel. Deci, este o primăvară cu foarte multe lucrări şi într-o perioadă foarte scurtă de timp, ţinând cont de faptul că toate lucrările de primăvară trebuie terminate până în 15-20 aprilie”, conchide directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj.

Tot în această perioadă se execută lucrări de intervenţie şi în viticultură. Precizăm că cele mai importante intervenţii din acest sector includ : controalele viţei de vie, revizuirea spalierilor, a sârmelor şi a bolţarilor, afânarea solului, dezmuşuroitul şi lucrările de copcit a altoilor, cu rol definitoriu în reglarea creşterii, a rodirii şi menţinerea unei producţii constante. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult