Luni , 11 Februarie 2019

Lucian Bode, PNL : “Sălăjul este aproape inexistent în propunerile de alocări bugetare”

Sumele alocate Sălajului în proiectul de buget pe 2019 sunt mult mai mici decât anul trecut, acuză PNL Sălaj. Într+o conferinţă de presă care a avut loc vineri, 8 februrarie, la Zalău, liderul formaţiunii a declarat că cifrele sunt îngrijorătoare şi că, prin transferarea cheltuielilor sociale în sarcina Consiliilor judeţene sau a primăriilor, Guvernul PSD ar fi pus pe umerii autorităţilor locale o povară de aproximativ 17 milioane de euro.

“Județul Sălăj este aproape inexistent în propunerile de alocări bugetare pentru anul 2019.(…)Cifrele arată ingrijorator pentru județul Sălaj! Prin transferarea cheltuielilor sociale la nivelul UAT–urilor, în sarcina Consiliilor judeţene sau a primăriilor, de exemplu cheltuielile cu finanțarea sistemului deprotecţie a copilului, cu finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, plata drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare,  Guvernul PSDDragnea a transferat pe umerii autorităților locale din Sălaj o povară de 17, 3 mil euro! Judetul Sălaj a primit comparativ cu anul trecut mai puțini bani și pentru întreținerea și reabilitarea drumurile comunale și județene: un minus de 0,4 milioane euro”acuză Lucian Bode, preşedinte al PNL Sălaj, care spune că partidul pe care îl reprezintă a făcut o analiză atentă a proiectului de buget.  

“Din sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, susţinerea sistemului de protecţie a copilului va primi zero lei. Anul trecut au fost alocați 13.799 mii lei. Susţinerea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap: zero lei. Anul trecut au fost alocați 13.275 mii lei. Judetul Salaj poate pierde prin nealocarea acestor sume 27.074 mii lei, echivalentul a 5,6 milioane de euro, la un curs de 4,75 lei pentru 1 euro. Din sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor,sectoarelor şi Municipiului Bucureşti, pentru județul Sălaj se propune alocare a 21.183 mii lei. Pentru plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare: zero lei, în condiţiile în care anul trecut au fost alocați 55.663 mii lei, ceea ce înseamnă un minus de 11,7 milioane de euro. Total pierdere pe cele două axe bugetare, 17, 3 milioane de euro. Din sume  defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, Sălajului i se alocă 9,128 mii lei. Anul trecut au fost alocaţi  11.048 mii lei, ceea ce înseamnă că anul acesta s+a alocat mai puţin cu 1.920 mii lei, adică 404 mii euro. Din sumele alocate din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2019, Sălajul va primi 162.401 mii lei”, a explicat Lucian Bode.

 

Prea puţini bani pentru centura Zalăului

 

“Varianta ocolitoare a municipiului Zalău, etapa 2, deja mult întârziată pe procedură,din cauza incompetenței de la centru la pachet cu dezinteresul beneficiarului ( în speță, Primăria Zalău) a primit o alocare bugetară infimă: 1.973 mii lei credite bugetare și 4.607 mii lei credite de angajament. Asadar, guvernarea PSD ALDE propune pentru anul 2019, alocarea a sub 1 la sută din valoarea totală a lucrărilor, aproximativ 400 de mii de euro, faţă de 43,2 milioane euro, valoarea totală estimată “, spune Lucian Bode cu privire la cel de-al doilea tronsosn al şoselei de centură a municipiului Zalău.

“Autostrada Transilvania cu tronsoanele Nădășelu- Mihăiești, Mihaiesti –Suplacu de Barcău, segment sălăjean, cu tunel Meseș, Suplacu de Barcău-Borș, se află în stand-by. În proiecția bugetară pentru anul 2019, Autostrada A3 primește nişte firmituri din valoarea rămasă de finanțat la 31 decembrie 2018, conform fișei de obiectiv, în sumă de 4.851.661 mii lei. Astfel, pentru toate sectoarele nefinalizate, aflate în diverse etape, se alocă 164.424 mii lei credite bugetare și 377.291 mii lei credite de angajament, un mizilic! În total, aproximativ, 541.000 mii lei, ceea ce reprezintă 11,15 la sută din necesar”, spune Lucian Bode.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 August 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
20 August 2019
Citeşte mai mult