Joi , 17 Noiembrie 2016

Lovitură pentru piaţa apartamentelor vechi: Programul Prima Casă va fi modificat

Programul Prima Casă va continua pentru încă cinci ani, iar bugetul pentru demararea acestuia va fi majorat. Potrivit Strategiei Programului Prima Casă 2017-2021, programul va fi modificat astfel încât în următorii cinci ani procentul de garantare de stat va fi menţinut la 50 la sută doar pentru creditele contractate pentru imobile mai noi de cinci ani sau consolidate în ultimii cinci ani.

Pentru celelalte credite, procentul de garantare acordat de către stat va fi de 40 la sută. În acest fel, Executivul urmăreşte încurajarea achiziţionării de locuinţe mai noi de cinci ani şi consolidate în ultimii cinci ani, locuinţe care au o valoare mai mare pe piaţă şi asigură condiţii mai bune pentru locuit, după cum se arată şi în nota privind Strategia Programului Prima Casă 2017-2021, discutată în cadrul şedinţei de Guvern de Miercuri.

„Prin această diferenţiere, pe de o parte se are în vedere sprijinirea îmbunătăţirii calităţii locuirii prin acordarea unor condiţii mai bune de locuit oferite de locuinţele noi sau consolidate, iar pe de altă parte se are în vedere şi diminuarea riscului de credit al statului în Program, ţinându-se cont că colateralul reprezentat de o locuinţă nouă sau consolidată (toate celelalte aspecte fiind similare) este mai valoros fiind diminuator de risc pentru statul român (de fapt acelaşi principiu este urmat şi de finanţatori în cazul creditelor ipotecare acordate de către aceştia fără garanţii de stat)", se precizează în comunicat.

În plus, prin această strategie, Ministerul Finanţelor Publice propune menţinerea obligativităţii ca locuinţele care se achiziţionează să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică. Pentru derularea acestui program, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere un plafon anual de garanţii de aproximativ două miliarde lei pentru primii doi ani (2017-2018) şi 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021).

Precizăm că de la lansarea Programului în 2009 şi până la finalul lui în august 2016 au fost acordate 197.608 garanţii, în valoare totală de 16,88 de miliarde de lei. El constă într-o garanţie a statului, pentru un credit de echivalent în lei a 57.000 de euro maximum. Limita de echivalent este de 66.500 de euro pentru construcţia de locuinţe noi. Pentru că împrumutatul beneficiază de această garanţie, banca oferă o dobândă standard, de 2 la sută plus ROBOR la trei luni. În plus, avansul pentru locuinţă este de 5 la sută din credit, iar durata maximă de rambursare a creditului este de 30 de ani. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este infimă, de 0,3 la sută.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult