Vineri , 10 Noiembrie 2017

Liber la distracţie

 Prima ediție a festivalului dedicat artei culinare şi muzicii populare va avea loc la acest sfârşit de săptămână la Zalău. Maeştrii bucătari vor putea fi întâlniţi în parcarea din spatele Primăriei municipiului Zalău, iar soliştii vocali vor oferi spectacole pe scena amplasată în aceeaşi locaţie.

Toate aceste activităţi vor avea loc în cadrul primei ediții a „Festivalului Național Tradiții și Obiceiuri Românești la Zalău – Cânt și joc pe plai străbun”, ce va avea loc în zilele de 9, respectiv 10 – 12 noiembrie 2017, în organizarea Primăriei Municipiului Zalău, care, împreună cu Chef Adrian Szucs și Asociația Culturală Euro Est Alternativ, aduc acest festival în municipiul Zalău. Este vorba despre o producție Masters of Flames Culinary Division România, cu participarea filialelor ACEEA Mureș, Cluj, București, Arad, Iași și Brașov.

Prima ediție a evenimentului își propune să îmbine degustările de produse tradiționale românești din preparate de porc (șorici, cârnați, jumări, caltaboș, maioș, coaste la grătar, pulpă umplută, gulaș, ciorbe, friptură la cuptor cu sosuri, ciolan la grătar, tochitură moldovenească, tocănițe ardelenești), gătite de Maeștrii Artei Culinare – Adrian Szucs-Mahete, Gianny Bănuță, Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, în acordurile Fanfarei „Promenada” a Casei Municipale de Cultură Zalău, cu momentele artistice din spectacolele muzicale-coregrafice susținute de ansambluri folclorice și artiști sălăjeni, cât și din alte județe și cu expoziția de obiecte tradiționale culinare.

Deviza acestei prime ediții constă în promovarea și menținerea patrimoniului culinar românesc, promovarea și susținerea unei alimentații sănătoase bazate pe utilizarea produselor locale de calitate și promovarea produselor tradiționale românești prin punerea în valoare a tehnicilor de preparare autentice.

Festivalul așteaptă publicul iubitor de produse tradiționale românești, muzică și dans, pe parcursul celor trei zile cu intrarea liberă, iar Maeștrii bucătari vor oferi participanților, în mod gratuit, 4.000 de porții pentru degustare, cât și multe alte surprize.

Vineri, în parcarea din spatele primăriei, acolo unde se va desfășura evenimentul culinar, va avea loc, începând cu ora 14:30, deschiderea oficială a festivalului. În cadrul evenimentului vor fi prăjite jumări, vor fi prezentate ceaunele cu preparatele gătite de maeştrii artei culinare, vor fi copţi 100 kg de cartofi în jar, iar de la ora 21:00 va avea loc o sesiune de degustări pentru public oferită de maeştrii bucătari.

În aceeaşi zi, pe scenă, va avea loc, în intervalul orar 17:00-21:00, un concert al Fanfarei Promenada, urmat de un spectacol Muzical Coregrafic ,,Cânt și Joc pe Plai Străbun”, susținut de ansambluri folclorice din județele Sibiu, Mureș, Arad, Cluj, Maramureș, Sălaj (Ansamblul Folcloric „Columna” și Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum”).

Sâmbătă, festivalul va continua în aceeaşi formulă. De la ora 11:00, vor începe demonstraţiile:  prepararea cârnaţilor olteneşti, gătirea preparatului Pomana Porcului, unde vor fi pregătite 2.000 de porţii, prezentarea vinurilor fierte, sesiune de degustare pentru public, lansarea cazanului de pălincă, cârnaţi prăjiţi în untură cu gogonele murate şi pâine de casă. Toate acestea se vor lăsa şi cu degustări pentru public. Activitățile se vor încheia undeva în jurul orei 21:30.

Cei prezenţi la festivalul culinar vor putea, în acelaşi timp, să se bucure de spectacolele de muzică populară care vor avea loc, în intervalul 16:00-18:30, pe scena amplasată în spatele Primăriei Municipiului Zalău. Vor evolua pe scenă: elevii Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău şi de la Palatul Copiilor Zalău. Muzica uşoară va fi interpretată de soliştii: Mitraşca Marc, Andreica Alisa, Morar Cristiana, Sabou Carla, Martin Patricia, Haiduc Alexia, Gusa Adnana, Ghile Alice. Vor urca, de asemenea, pe scenă solişti de muzică populară. Este vorba despre Prunian Denisa, Bărburaș Alexandra, Blaga Denisa, Maxian Raul, Bălănean Daiana şi mulţi alţii.                                             

Festivalul va continua şi pe parcursul zilei de duminică, când aceiaşi bucătari se vor afla în parcarea din spatele Primăriei. Aceştia vor arăta metode de tranşare a cărnii de porc, vor fi pregătite mezeluri şi prezentate vinuri fierte. La ora 19:00, evenimentul se va încheia cu o sesiune de degustare pentru public. Nu vor lipsi şi momentele muzicale. Între orele 13:00 și 16:00 va avea loc un concert al Fanfarei „Promenada” şi un spectacol Muzical Coregrafic susținut de Ansamblul Folcloric „Columna” și Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum”, Claudiu Costinaș, Andreea Vălean Indrecan, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Ileana Domuța Mastan şi Vasile Coca. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Noiembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
19 Noiembrie 2018
Citeşte mai mult