Miercuri , 4 Octombrie 2017

Lemnul de foc e scump şi la Chieşd

O căruţă de lemne de foc adusă în curtea unui locuitor al comunei Chieşd poate ajunge şi la 700 de lei.

 

 

Să locuieşti la sat pare a fi mai costisitor decât la oraş, cel puţin în anotimpul rece, atunci când este nevoie de lemne de foc. O căruţă cu lemne de foc de aproximativ 1,5 metri cubi poate ajunge şi la 700 de lei.

 

„E o problemă nu doar la noi în comună, e o problemă naţională. Am făcut o adresă către Direcţia Silvică şi i s-a promis că o să se găsească o soluţie ca prima dată să se vândă lemn către populaţie şi apoi să se comercializeze către societăţi. Mă bazez pe promisiunea care ne-a făcut-o. Noi am solicitat o anumită cantitate de material lemnos care credem că ar satisface nevoile şi dumnealor au zis că vin în sprijinul nostru. Acuma urmează să ne dea rezultatul”, spune primarul comunei Chieşd, Leontin Chiş.

 

Referitor la preţurile cu care se comercializează lemnul de foc, primarul din Chieşd spune că acesta este foarte scump. „Lemnul pe picior are o valoare, lemnul scos afară din pădure are altă valoare, transportul e altă valoare. Ieftin nu-i! O căruţă, de exemplu, care poate să fie până la un metru cub şi jumătate, în momentul de faţă se ajunge la 700 de lei”, precizează Leontin Chiş.   

 

 

Chiar dacă lemnul pe picior este la 160-200 de lei per metru cub, diferenţa este dată de prelucrare şi transport. „Ca peste tot, veniturile sunt mici şi la noi, dar omul face pentru confortul lui tot ce e necesar. Nu putem să schimbăm economia de piaţă. Dacă ăsta e preţul lemnului, nu putem să ne aşteptăm să-l primim gratis. Sigur, lemnul în pădure are o anumită valoare. De exemplu, un metru cub în pădure, în picioare, e în jur de 160-200 de lei. Dar lemnul trebuie scos din pădure, ceea ce înseamnă anumite cheltuieli. După ce e scos din pădure trebuie transportat acasă, cu alte cheltuieli, şi în totalitate sunt anumite cheltuieli pe care le face transportatorul. Apoi vine fasonat la lungimea care trebuie la om acasă. Aşa că astea-s preţurile”, mai spune primarul din Chieşd.

 

 

În aceste condiții, locuitorii satelor se descurcă cum pot, chiar dacă în general veniturile în mediul rural sunt minime. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu lemn de foc a clădirilor publice din comuna Chieşd (şcoli, grădiniţe, primărie), primarul Leontin Chiş spune că nu sunt probleme şi au deja asigurat necesarul pentru încălzire în sezonul de iarnă 2017-2018.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei