Joi , 9 Februarie 2017

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, neconstituţională

Sălăjenii care au accesat credite în franci elveţieni mai au de aşteptat mult şi bine până când îşi vor recupera banii, după ce Curtea Constituţională a României s-a pronunţat și a declarat Legea Conversiei creditelor neconstituţională.

În decursul acestei săptămâni, Legea Conversiei Creditelor în franci elveţieni a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României.

Astfel, Curtea Constituțională a admis cu unanimitate de voturi obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii privind procedura interpretării actelor normative sunt neconstituționale, după cum arată şi documentul de motivare al Curţii Constituţionale. „În argumentarea soluției, Curtea a reținut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de dispoziţiile art. 61 alin. (2) din Legea fundamentală. Astfel, legea, în redactarea adoptată de Camera Deputaţilor, se îndepărtează în mod substanţial atât de textul adoptat în Senat, cât şi de obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă, prin modificările aduse, Camera decizională reglementând dispoziţii care nu au fost niciodată şi în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, și privesc lipsa acordului de voinţă în ceea ce priveşte operaţiunile de conversie a contractelor de credit și realizarea conversiei la cursul de schimb franc elveţian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei”, specifică sursa citată.

Precizăm că decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.

Vă reamintim că proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni  la cursul istoric a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor în octombrie 2016.
La acea dată, o parte dintre sălăjeni vedea adoptarea actului normativ ca pe „o victorie a oamenilor asupra sistemului bancar”, unii a
şteptând ca o lege similară să fie adoptată şi pentru creditele în alte valute. Se pare că respectivele persoane s-au bucurat prea repede şi nu vor intra prea curând în posesia banilor la care sperau.

Comentariile celorlalți

gabi pe 16.02.2017 la 12:08
banditu de Isarescu ar trebui luat la ' intrebari ', a stiut si n-a facut nimic

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

12 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Fecioara
12 Decembrie 2018
Citeşte mai mult