Miercuri , 7 August 2019

Lansare de carte la Domnin

La editura "Caiete Silvane", în colecția "Monografii", a văzut lumina tiparului un volum dedicat comunei Someș Odorhei, semnat de către Ioan Ciocian. Intitulat "Monografia istorică a comunei Someş-Odorhei, până în anul 1918", volumul lui Ioan Ciocian reconstituie modul de viaţă şi frământările unei populaţii axate pe cultivarea pământului, creşterea animalelor şi meşteşugurile casnice, care în pofida regimurilor de dominaţie străină, şi-a păstrat identitatea naţională prin limba străbună, religia creştină, dragostea de neam, obiceiurile şi tradiţiile transmise din generaţie în generaţie.

 

După cum susține academicianul Nicolae Edroiu, monografia istorică a comunei Someş-Odorhei este o lucrare bine articulată istorico-ştiinţific, pentru că surprinde sintetic aspect esenţiale ale economiei, demografiei, mentalităţilor şi năzuinţelor politice din cinci sate sălăjene de pe Valea Someşului în epoca medievală şi modernă, până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cartea va fi lansată duminică, 18 august, la ora 13, pe scena în aer liber din curtea Școlii generale Domnin, cu ocazia aniversării a 800 de ani de la prima atestare documentară a satului, consemnată la Oradea în 1219. Lansarea va avea loc după sfințirea și dezvelirea Monumentului Eroilor din Domnin căzuți în cele două războaie mondiale, la care vor participa, alături de fiii satului Domnin, prefectul Județului Sălaj, Florin Florian, Președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, două plutoane de defilare și fanfara militară. După acest moment festiv se va deschide și Muzeul Sătesc al localității.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei