Joi , 10 Ianuarie 2019

Lâna, alternativă la izolarea caselor

Ministrul Agriculturii a anunţat că, anul acesta, vor apărea primele case din România, care vor fi izolate termic cu lână. La nivelul judeţului Sălaj preşedintele OVIS susţine acest lucru, ca metodă alternativă la izolarea cu polistiren.

 În acest an, în România, vor apărea primele case izolate termic cu lână, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea. Acesta spune că se vor face „nu machete, case pur şi simplu”, care a adăugat că la Sighet, în Bacău, în Bistriţa şi în Vâlcea sunt deja agenţi economici care fac saltele de diferite mărimi, grosimi şi densităţi din lână pentru termoizolarea clădirilor. În ultimii doi ani, spune ministrul, s-au făcut cercetări în institute specializate pentru folosirea lânii ca termoizolant.

Reprezentantul OVIS Sălaj, Ioan Cherecheş spune că lâna este o fibră naturală utilizată de-a lungul timpului în realizarea mai ales de îmbrăcăminte, covoare şi că în ultimul timp se foloseşte şi ca termoizolant la case şi acoperişuri. Acest lucru este posibil datorită calităţilor deosebite ale lânii, care sunt datorate atât formei sale tubulare, cât şi elementelor care o compun, respectiv carbonul, oxigenul, azotul, hidrogenul.

Lâna este higroscopică, adică reţine apa şi totodată o elimină în scurt timp. Alte calităţi sunt rezistenţa fibrei, elasticitatea şi capacitatea extraordinară de termoizolare, de unde a şi pornit conceptul utilizării în construcţii. De asemenea, este de menţionat rolul ignifug al lânii, care înseamnă că aceasta nu se aprinde. Dacă este tratată pentru a nu se degrada aceasta va avea şi o rezistenţă mai crescută.

Numărul ovinelor în judeţ este de aproximativ 362.000

La nivel de Sălaj numărul ovinelor este de aproximativ 362.000, ceea ce înseamnă că aproximativ 1.086.000 de tone de lână s-ar putea produce la nivel de judeţ. Dintre acestea numai Asociaţia OVIS deţine aproximativ 145.700 şi are aproximativ 572 de crescători. Din păcate, până acum, crescătorii nu au avut piaţă de desfacere şi o cerere pentru lână, fapt care i-a determinat pe aceştia să nu-i acorde importanţa cuvenită.

În perspectivă, Asociaţia crescătorilor de ovine OVIS Sălaj, prin măsurile Consiliului de Administraţie, împreună cu administratorul inginerul Ţap Nicolae sunt pregătiţi să deschidă un depozit de lână şi să achiziţioneze utilajele necesare pentru a produce acel termoizolant. Acest proiect va fi demarat în  cât mai scurt timp cu putinţă, pentru a-i ajuta pe crescătorii de ovine în valorificarea lânii.

 În concluzie datorită acestor calităţi deosebite lâna este, fără doar şi poate, o variantă de izolare demnă de luat în seamă şi o modalitate excepţională pentru crescătorii de oi de a-şi valorifica la maxim produsul. Prin urmare anul 2019 aduce noutăţi cu privire la modul de izolare a caselor, propunând lâna, ca înlocuitor natural al polistirenului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
16 Iunie 2019
Citeşte mai mult