Miercuri , 23 August 2017

La un pas de recunoaştere europeană: România se mândreşte cu ceapa de Pericei

Ceapa de Pericei face parte din cele 20 de produse care s-ar putea bucura de recunoaştere europeană începând din 2019.

După întâlnirile de lucru desfăşurate în 40 de judeţe, printre care şi în Sălaj, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat lista produselor care se vor bucura de recunoaştere europeană începând din anul 2019. Printre aceste produse se află şi un produs din judeţul Sălaj - ceapa de Pericei.

Până în anul 2019, un număr de aproximativ 20 de produse identificate la evenimentele din lunile martie – august a.c. sunt în atenția MADR pentru finalizarea documentației conform Regulamentului european nr. 1151/2012 şi a legislaţiei naţionale corespunzătoare acesteia, dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, judeţ Vâlcea, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti, etc”, arată un comunicat de presă remis de MADR.

În prezent, România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibănești (DOP). Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles, respectiv Cârnați de Pleșcoi (IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP). 

Pe lângă cele 20 de produse care ar putea deveni branduri recunoscute la nivelul UE începând din anul 2019 au fost identificate de către specialişti ai Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene un număr de aproximativ 300 de produse la nivelul României, care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene (naţionale - produse tradiţionale, rețetă consacrată şi pe cele europene – Denumire de Origine Protejate (DOP), Indicații Geografice Protejate (IGP) şi Specialități Tradiționale Garantate (STG).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult