Miercuri , 7 Februarie 2018

La secţia Oncologie a Spitalului Judeţean, aproape o mie de internări în 2017

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău s-au internat aproape o mie de pacienţi la secţia de Oncologie. Chiar dacă numărul este mare, într-un trend ascendent este şi numărul de cancere care sunt tratate, spun medicii oncologi. 


Potrivit șefului secţiei Oncologie a Spitalului Judeţean, Alexandru Iliescu, numărul de cazuri înregistrate a ajuns în anul 2017 la 930, existând un trend ascendent.

„Noi avem pacienţi internaţi continuu şi avem pacienţi pe partea de internare de o zi. Sunt cele două mari categorii de pacienţi pe care noi le tratăm şi le urmărim. Pe partea de internări continue, de la un număr de 753 de cazuri externate în 2016 am ajuns în 2017 la un număr de 930 de cazuri. Deşi cazurile nou apărute au fost în creştere, mortalitatea în cancer este în scădere”, a precizat Alexandru Iliescu, şeful secţiei Oncologie a Spitalului Judeţean.

Managerul Spitalului Judeţean, Liliana Neaga, a precizat că acest trend ascendent nu trebuie interpretat ca o creştere a numărului de cazuri, ci este o creştere a adresabilităţii către secţia Oncologie al Spitalului Judeţean. Aici se încadrează atât pacienţii existenţi, cât şi cei care vin şi se adresează secţiei pentru tratament. 

 

Cel mai întâlnit a fost cancerul mamar

Pe tipuri de cancer, în anul 2017 cea mai mare frecvenţă de pacienţi care au necesitat internare în cadrul secţiei Oncologie au fost pacientele cu tumori, ca frecvenţă în rândul femeilor. În ceea ce priveşte bărbaţii, predomină în continuare tumorile bronho-pulmonare şi tumorile din cadrul sferei digestive.

În ceea ce priveşte simptomele pe care cancerul le are, doctorul Iliescu admite faptul că această patologie nu are simptome de durere într-o fază incipientă şi că semnalele de alarmă apar atunci când boala este într-o fază avansată.

„La fel ca în orice altă problemă de sănătate, patologia oncologică este cu atât mai greu de tratat cu cât pacientul se adresează la medic mai târziu faţă de timpul zero, când simte că ceva nu este în regulă. Organismul nostru suferă dereglări, nu este o boală pe care o luăm din altă parte. În momentul în care o celulă de-a noastră se dereglează, organismul trebuie să o identifice ca fiind bolnavă. Şi aici e problema. Simptomele apar de obicei în stadiul avansat”, completează doctorul Alexandru Iliescu.

 

Medic nou la Oncologie

Chiar dacă la nivelul Spitalului există o criză acută de medici, la secţia Oncologie s-a alăturat de la începutul acestui an o doctoriţă tânără, care face echipă cu medicul Iliescu. Este vorba despre Alina Cheţa, care a ales spitalul din Zalău în detrimentul altora din ţară.

„Mă bucur foarte mult pentru că am luat această decizie din punct de vedere profesional, de a profesa la Zalău. Sincer, nu m-am aşteptat să fie chiar aşa de bine. Noi putem trata aici pacienţi la fel ca în alt centru oncologic şi nu există absolut nicio restricţie din acest punct de vedere. Putem, aici, să facem de la citostaticele clasice în tumorile în care nu există încă tratamente nou descoperite, până la cele mai noi molecule”, a precizat  Alina Cheţa, medicul oncolog care s-a alăturat echipei Spitalului Judeţean în luna ianuarie, în urma unui concurs organizat pentru ocuparea acestui post.

 

Precizăm că cei doi medici oncologi fac naveta în fiecare zi de la Cluj şi au ales Spitalul din Zalău întrucât aici pot să-şi desfăşoare activitatea în condiţii bune. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Fecioara
20 Martie 2019
Citeşte mai mult