Luni , 9 Iulie 2018

La Mirşid începe cadastrarea gratuită a terenurilor

În comuna Mirşid încep lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor. Cadastrarea se face prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Autorităţile locale fac acum apel la cetăţeni să depună cât mai repede  la primărie  actele de proprietate, pentru luarea în evidenţă. Terenurile ce urmează a fi cadastrate sunt în Popeni şi Mirşid.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară se pune în mişcare şi în comuna Mirşid. Primăria a semnat contractul de finanţare cu  Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sălaj, a reuşit să găsească trei persoane fizice autorizate care să execute lucrarea, iar acum urmează să înceapă lucrările şi măsurătorile propriu zise. Cetăţenii sunt rugaţi să ducă la primărie, cât mai urgent posibil, actele de proprietate aupra terenurilor din zonele unde se vor face lucrările de cadastrare (titlul de proprietate, extrase CF, certificate de mostenitor, acte de vanzare cumparare etc), pentru luarea în evidenţă. Urmează să fie cadastrate, în comuna Mirşid, 1265 de parcele de teren, în suprafaţă totală de 1207 hectare. E vorba de terenuri din localităţile Mirşid şi Popeni. La nivelul comunei există, în total,  aproximativ 15+16 mii de parcele de teren.

 

Comunele nu prea găsesc topografi care să facă lucrărie de cadastrare

 

La nivelul judeţului, aproape toate comunele sălăjene au încheiat contracte de finanţare cu ANCPI, prin OCPI Sălaj, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Problema este că doar aproximativ 20 de comune au reuşit să găsească persoane fizice autorizate (topografi) care să dorească să execute lucrările. Asta în condiţiile în care, la nivelul judeţului, există peste 100 de persoane fizice autorizate care execută lucrări topografice. Motivele pentru care topografii nu se înghesuie să ia astfel de lucrări sunt diverse. Unii spun că acestea se fac pe suprafeţe mari de teren şi nu au aparatura necesară, alţii susţin că sunt lucrări prea complexe, iar alţii spun că suma pe care o primesc este prea mică. E vorba de 80 de lei pentru o lucrare, indiferent de suprafaţa măsurată. De altfel, şi reprezentanţii primăriei Mirşid recunosc ă a fost greu să găsească topografi dispuşi să efectueze lucrările.

În momentul de faţă, Marca este singura comună din judeţul Sălaj unde o bună parte a terenurilor din extravilan au fost intabulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

Potrivit unei statistici din 2017 de la OCPI Sălaj, în judeţul Sălaj există aproximativ 650.000 de imobile, din care doar 48.323 sunt înregistrate în sistemul integrat de Cadastru şi Carte funciară.   Altfel spus, doar 7,4 la sută din imobilele din Sălaj
sunt trecute în Cartea Funciară. La nivel naţional există aproximativ 40 de milioane de imobile, din care sunt trecute în Cartea Funciară aproximativ 25 la sută.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
23 Martie 2019
Citeşte mai mult