Luni , 30 Ianuarie 2017

La Șimleu Silvaniei va fi inaugurat Monumentul lui Iuliu Maniu

 Manifestările comemorative dedicate marelui om politic Iuliu Maniu, care tradițional erau organizate în jurul datei de 5 februarie, la Bădăcin, se vor desfăşura anul acesta la Şimleu Silvaniei datorită evenimentului de inaugurare a memorialului „Iuliu Maniu-făuritor de ţară”, eveniment la care este așteptat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, alături de autoritățile locale și județene. Așadar, la împlinirea a 63 de ani de la moartea dintre unuia dintre cei mai de seamă premieri ai României, Iuliu Maniu va avea un memorial în centrul orașului în care s-a născut.

„Cred că sunt mulți români care au obligația morală să se închine în fața marelui patriot Iuliu Maniu, cu atât mai mult noi care suntem din orașul în care s-a născut și a cărui cetațean de onoare este”, a transmis primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș.

Manifestările care vor avea loc duminică, 5 februarie, la Șimleu Silvaniei se vor desfășura după următorul program:

Orele 10.00 -12.00: Celebrarea Sfintei Liturghii și Parastasul pentru familia Maniu (Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvanie)i;

Orele 12.30 – 13.30: Sfințirea Monumentului dedicat marelui om politic Iuliu Maniu (centrul orașului); Intonarea Imnului României; Parastas (Biserica Ortodoxă); Sfințirea Monumentului (Biserica Greco-Catolică); Discursuri; Imnul lui Iuliu Maniu;

În continuarea manifestărilor, va avea loc un simpozion, în cadrul căruia vor lua cuvântul: Dr. Marin Pop – „Documente inedite despre Iuliu Maniu și familia sa din arhiva CNSAS”; dr. Ioan Boilă – „Iuliu Maniu, așa cum l-am cunoscut”;  Prof. Silviu Junjan – „Iuliu Maniu, luptător și artizan al unirii Ardealului cu România”;

La final, vor fi momente artistice.  

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, Biblioteca Judeţeană Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj şi Radio Maria.

Despre Memorialul lui Iuliu Maniu

Statuia lui Iuliu Maniu evidențiază trăsăturile și expresivitatea pe care acesta le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918. „Conceptul lucrării este o poveste a personajului și a faptelor lui Iuliu Maniu. […] Toată construcția lucrării este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz și este așezat pe un jilț care subliniază statura lui de om de stat. Cât despre poziția mâinilor: mâna stângă strânsă înseamnă unitate, iar mâna dreaptă cu palma în jos înseamnă poziția liderului care conduce. Toată lucrarea stă pe un piedestal așezat în mijlocul unui luciu de apă care se revarsă peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoară conturul țării este un citat, un fragment din declarația de la 1918 a lui Iuliu Maniu. […] Pe jilțul personajului este o cergă țărănească pe care sunt motive tradiționale din Moldova, Țara Românească și Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârșie Iuliu Maniu provenea din rândul țărănimii și a evoluat până la postura de om de stat, pe de altă parte subliniază unitatea celor trei Provincii românești. Iuliu Maniu stă așezat pe un jilț din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică […] și faptul că personajul stând pe un jilț reprezintă demnitatea lui de om de stat”, ne-a declarat, pentru un material anterior, sculptorul acestui Memorial, Nicu Mihoc.

„Ca oameni politici, putem fi oricând adversari, dar niciodată dușmani”

„Sfinxul de la Bădăcin” s-a născut la data de 8 ianuarie 1873, la Șimleu Silvaniei. Bădăcinul a fost locul în care se simțea cu adevărat acasă motiv pentru care, ori de câte ori avea ocazia, se întorcea cu drag în satul său. Iuliu Maniu a ocupat funcții importante în stat, fiind de trei ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național Țărănesc, membru de onoare al Academiei Române, președinte al Consiliului Dirigent din Transilvania și deputat în Parlamentul de la Budapesta și în cel de la București. Din cei 80 de ani de viață, 56 de ani i-a dăruit poporului român, prin întreaga sa activitate politică. Cu toate că a deținut funcții importante, nu acestea i-au adus respectul, ci modul în care a înțeles că trebuie abordată politica și relația cu oamenii simpli.

Oameni simpli au fost cei care s-au arătat cei mai deschiși să se implice în campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”. Sigur că alături de ei au contribuit instituții, fundații, firme, biserici, asociații, jurnaliști, reprezentanți ai unor partide politice, persoane publice și alți donatori care au crezut în cauza pentru care luptă Campania Publică „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
20 Martie 2019
Citeşte mai mult