Vineri , 7 Septembrie 2018

La ceas aniversar, Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, în noul supliment al revistei „Caiete Silvane”

A apărut noul supliment al revistei „Caiete Silvane”, o ediție dedicată Grădinii Botanice „Vasile Fati” la împlinirea a 50 de ani de existență.

 

Suplimentul a fost realizat cu sprijinul și finanțarea Centrului de Cercetări Biologice Jibou, la care semnează autorii Lia Mladin, Viorel Tăutan, Ilena Fati, Florin Gherasim, Viorel Mureșan și Györfi-Deák Györfy.

Caiete Silvane este o publicație editată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj și a Primăriei și Consiliului Local al municipiului Zalău.

 

Povestea Grădinii Botanice, repere cronologice

Grădina Botanică din Jibou, azi componentă importantă a Centrului de Cercetări Biologice Jibou, împlinește în anul centenarului Marii Uniri, jumătate de secol. Instituția reprezintă una din frumoasele cărți de vizită ale județului Sălaj și o grădină botanică reper la nivel național.

Așadar, povestea începe în anul 1968, când Vasile Fati, profesor de biologie la liceul din localitate,  după aproape un deceniu de studii și prospecții, reușește să înființeze cea mai tânără grădină botanică, pe atunci, din România. Legăturile strânse cu marii botaniști ai vremii: profesor Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice Cluj, profesor I.T. Tarnavschi, directorul Grădinii Botanice București, profesor Emilian Țopa, directorul Grădinii Botanice Iași și de asemenea, cu academicianul Eugen Pora, cu dr. doc. Aurelian Popescu-Gorj, de la Muzeul „Grigore Antipa”, academicianul dr. Nicolae Boșcaiu, precum și mulți alții, au avut ca rezultat înființarea unei grădini botanice moderne, bazată pe cele mai noi tendințe în domeniu, pe lângă liceul din Jibou. La acea vreme, instituția de învățământ își avea sediul în castelul din localitate, edificiu al familiei Wesselényi (sec. XVIII-XIX). Spațiul generos al vechiului parc din jurul castelului a fost punctul de plecare a ceea ce peste ani, a devenit instituția cu care azi ne mândrim, Centrul de Cercetări Biologice Jibou. Pornind de la 5 ha, pe parcurs s-a ajuns, nu cu puțin efort, la o suprafață care azi însumează 27 ha. La elaborarea planului de organizare a grădinii botanice s-a ținut seama de programele școlare studiate pe mai mulți ani, de progresele tehnice și științifice în dezvoltarea biologiei moderne, precum și de ideile adunate de profesorul Vasile Fati în urma vizitării multor grădini botanice din Europa: Viena, München,Tübingen, Frankfurt, Hamburg, Halle, Leipzig, Dresda, Amsterdam, Bruxelles, Metz, Roma, Padova, Genova, Budapesta și multe altele. Prima seră didactică s-a construit între anii 1968-1970, având o suprafață de 110 mp.

 

Primele plante donate Grădinii Botanice

Primele 150 specii de plante care au populat sera au fost donate de Grădina Botanică Cluj-Napoca, prin bunăvoința directorului de atunci, profesor doctor Onoriu Rațiu. Tot atunci s-a amenajat pe aproximativ un hectar, sectorul ornamental, de la intrarea în grădină, până la complexul de sere. S-a adăugat ulterior, ca o necesitate firească, sectorul economic, cu specii de pomi, viță-de-vie și arbuști fructiferi, unde elevii și studenții aveau posibilitatea să-și formeze deprinderi practice în domeniul horticol.

În anul 1974, instituția devine de sine stătătoare, sub denumirea de Stațiunea Tinerilor Naturaliști și continuă să se dezvolte acele sectoare care puteau asigura activități de practică a elevilor. În perioada 1974-1977, cu mari eforturi, se construiesc noi sere, a căror suprafață ajunge la 1000 mp, unde sunt găzduite colecțiile de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene. Plantelor donate de la Grădina Botanică din Cluj li s-au adăugat alte 85 de specii noi donate de Grădina Botanică din București. Nu au rămas nepăsătoare nici grădinile botanice din Iași și Craiova, realizându-se astfel primele schimburi de semințe și material vegetal. Începând cu 1974, neîntrerupt, se editează catalogul de schimb „Index Seminum”, prin intermediul căruia instituția întreține relații de schimb de semințe și material vegetal cu cca 450 de grădini botanice și alte instituții de profil din întreaga lume.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Iulie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop