Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Miercuri , 7 Martie , 2018

La Buciumi se fură ca în codru

de Cristina POP

 În urma unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilicite din domeniul silvic pe raza judeţului Sălaj, marţi, 6 martie 2018, în jurul orei 10.00, jandarmii au depistat 2 persoane de sex masculin în timp ce tăiau ilegal şi sustrăgeau material lemnos.

În urma verificărilor s-a stabilit că V.M. de 41 ani şi V.M. de 30 ani, au tăiat fără drept şi au sustras arbori din specia „Cer” şi „Carpen”, din pădurea ,,Ciul” situată pe raza comunei Buciumi. Materialul lemnos era tăiat în bucăţi cu lungimea de 1m şi încărcat într-un atelaj hipo.

După efectuarea de măsurători împreună cu organele silvice, prejudiciul a fost stabilit la 1.012,23 lei.                                           

 În cauză s-au întocmit acte de constatare privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.107 şi 109 din Legea 46/2008 – Codul Silvic, respectiv „Tăiere ilegală de arbori” şi ,, Furt de arbori”, şi au fost ridicate în vederea confiscării: 1 motofierăstrău mecanic, 1 topor, 1 atelaj hipo şi cantitatea de 2,316 mc. material lemnos. Actele de constatare vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău pentru continuarea cercetărilor.

În aceeaşi zi, tot pe raza comunei Buciumi, L.T. de 34 ani a fost depistat după ce a tăiat fără drept arbori arbori din specia „Răchită”, iar L.D., de 34 ani, a fost depistat transportând material lemnos, din specia „Carpen”, fără a avea aviz de însoţire. În cauză s-au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1000 lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul silvic, cu confiscarea cantităţii de material lemnos şi a unui motofierăstrău.

                 Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj recomandă cetăţenilor ca în situaţia în care sunt martorii săvârşirii unor fapte similare, să solicite sprijin la numărul unic pentru situaţii de urgenţă „112”.