Vineri , 26 Ianuarie 2018

Jazz la Centru!

 În sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, luni, 12 februarie va avea loc un concert de jazz. Va fi o seară în care pianistul Lucian Ban îl invită pe clarinetistul și saxofonistul Alex Simu pentru o seară de jazz & improvizații inspirată și dedicată celui care este unul din marii clarinetiști din jazz-ul modern - Jimmy Giuffre.

Începând cu anii 50', când era parte din Stan Kenton's Four Brothers și mai ales în înregistrările cu diverse grupuri proprii în anii 60' J. Giuffre a fost una din forțele ce aveau să modifice jazz-ul de la mijlocul sec XX, avansând ideea de „third stream" și devenind în același timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern. Cei doi muzicieni de origine română vor sustine un concert cu piese de Jimmy Giuffre, compoziții orginiale inspirate de Jimmy Giuffre și improvizații libere. Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban şi-a câştigat renumele pe scena newyorkeză graţie unei serii de proiecte şi albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticil­or comparaţii cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner, Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianişti care s-au mutat la New York în ultima decadă" (Bruce Lee Gallanter). 

Despre Alex Simu

Este un saxofonist, compozitor și aranjor de origine română stabilit din 2003 în Amsterdam. Simu are cunoștințe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar experiența sa inovatoare a dus la dezvoltarea unei noi abordări instru­mentale atât din punct de vedere tehnic cât și stilistic. Inovațiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor și clarinet d'amore, și continuă cu extinderea posibilităților instrumentale ale clarinetu­lui bas. Toate acestea caracterizează instrumentele lui Alex Simu precum unice în lume, fiind dezvoltate să întâmpine exigenţele sonore şi expresive ale imaginaţiei sale. Activ pe scena muzicii de jazz și world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de ţări pe cinci continente. Printre cele mai recen­te recunoașteri internaționale se numără distingerea cu premiul „Golden Calf” de către Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului „Beyond Sleep”.

Intrarea la concert va fi liberă, precizează organizatorii. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
19 Martie 2019
Citeşte mai mult