Miercuri , 8 Noiembrie 2017

Jazz la Centru

 Încheind cu succes turneul din octombrie în Olanda, grupul de jazz contemporan DUMItRIO va concerta în România, în perioada 9-15 noiembrie 2017, prezentând noul album Proverbe, inspirat de folclorul oral și muzical românesc. În acest periplu este inlcus şi judeţul Sălaj. Membrii trupei vor veni în faţa publicului de aici luni, 13 noiembrie, ora 19.00. Concertul va avea loc în sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.  

 

Proverbe

Cel de-al doilea album semnat DUMItRIO creează o atmosferă inițiatică cu alură românească, susținută de compoziții narativ-intuitive și improvizații spontane. Obținând bursa olandeză FPK pentru compoziția albumului, George Dumitriu a condus trio-ul într-o direcție nouă prin îmbogățirea repertoriului cu elemente din folclorul oral și muzical românesc. Aceste elemente se regăsesc în structura noului album, construită pe baza a patru proverbe rostite de Mama-mare (bunica maternă a compozitorului). Înregistrarea bunicii a fost redată ciclic iar ritmul vorbirii a fost tradus muzical de DUMItRIO care și-a construit improvizația dinamică cu „broken grooves” și „loop-uri multi-layered”. Comparativ cu primul album, Future Nostalgia, instrumentația grupului s-a dezvoltat spre o direcție camerală adăugându-se vioară, violă și violoncel formulei clasice de chitară-contrabas-tobe.

 

DUMItRIO

Întâmplarea a făcut ca trei muzicieni din diferite părți ale Europei să se întâlnească și să se potrivească într-un orășel studențesc din nordul Olandei, Groningen. Slovenul Kristijan Krajnčan a fost primul ajuns la Prins Claus Conservatorium, urmat apoi de românul George Dumitriu în 2006, iar abia în 2009 ajunge și italianul Mattia Magatelli, care nu vorbea o boabă engleză. Și-au unit forțele interpretative și compoziționale. Încă de la început, au ales un repertoriu solid, care a fost documentat abia mult mai târziu, în 2014, sub titlul Future Nostalgia. Cei trei au concertat împreună în săli de concert importante și festivaluri precum: 12Points (Dublin), Akbank Jazz Festival (Istanbul). 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Noiembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
19 Noiembrie 2018
Citeşte mai mult