Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 9 Noiembrie , 2017

Iuliu Nosa: „Evaziunea este la o cotă ridicată”

de Ana Tudoran

 Deputatul PSD Iuliu Nosa spune că evaziunea fiscală este la o cotă ridicată şi de aceea este nevoie de o reformă fiscală.

 

 

Discuţiile pe tema revoluţiei fiscale propuse de Guvernul Tudose împarte din nou societatea românească în tabere pro şi contra. Deputatul Iuliu Nosa crede că evaziunea este la o cotă ridicată şi este nevoie de schimbări ale politicii fiscale.

 

„Absolut toată lumea este de acord că fiscalitatea are o amploare prea mare, iar evaziunea fiscală este la o cotă ridicată pe care toţi - mediul de afaceri, oamenii implicaţi - consideră că acest lucru trebuie schimbat. Mie personal îmi pare rău că preşedintele Iohannis se amestecă în aceste lucruri, în condiţiile în care şi dânsul, cred, conştientizează faptul că lucrurile trebuie rezolvate. A supune dezbaterii publice aceste elemente şi a încerca să găseşti soluţiile cele mai bune, nu perfecte, că nu se poate, dar soluţiile cele mai bune, este un lucru bun pentru toţi. Faptul că e lansat în dezbatere publică acum, înainte de a aproba bugetul pe anul 2018, este iar un lucru bun. Cum vor ajunge aceste modificări în plan legislativ urmează să vedem. Dar în condiţiile în care considerăm, repet, că ele trebuie modificate şi corectate, şi mă refer aici la fiscalitate şi evaziune, cred, lăsând la o parte declaraţiile politicianiste, toţi cei implicaţi vor găsi forma de a se apleca asupra acestor modificări şi de a găsi forma cea mai bună”, crede deputatul PSD.

 

  În ceea ce priveşte controversa iscată de Split TVA, deputatul PSD explică: „Din păcate, foarte mulţi agenţi economici, în momentul în care trebuie să plătească obligaţiile faţă de buget, şi mă refer la partea de TVA, găsesc tot felul de modalităţi prin care ocolesc această plată a acestei obligaţii. Şi am ajuns în situaţia în care foarte multe societăţi comerciale intră în procedură de insolvenţă sau de faliment tocmai pentru a scăpa de aceste obligaţii. Vrem oare să corectăm aceste lucruri? Eu cred că da şi se va ajunge într-o formă în care obligaţiile faţă de bugetul ţării să le onorăm cu toţii”.

 

Pe de altă parte, Iuliu Nosa nu crede că angajaţii sălăjeni vor avea de suferit de pe urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Din păcate, liderii de sindicat la nivel naţional încearcă să învrăjbească, în ghilimele dacă se poate spune, angajaţii din acest sistem. Din calculele pe care le-am văzut şi din afirmaţiile făcute chiar de un important om de afaceri din judeţ de la noi, această trecere a obligaţiilor sociale de la angajator la angajat sunt și în favoarea angajatului, şi în favoarea angajatorului. Dar pentru a-l acuza în dezbatere publică, noi oamenii politici facem tot felul de afirmaţii. Într-adevăr, după 1 ianuarie  2018, cheltuielile cu forţa de muncă în zona angajatorului vor fi mai mari pentru că creşte salariul minim pe economie şi atunci e firesc să fie şi o cheltuială salarială mai mare, dar asta nu înseamnă că, sub aspectul trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, cineva ar avea de pierdut. Aş da un singur exemplu: dacă, doamne fereşte! ajungi să te îmbolnăveşti şi te duci la spital, nu mai trebuie să duci de la firma la care eşti angajat adeverinţă că unitatea respectivă şi-a plătit contribuţiile de sănătate. Calitatea de angajat asigură faptul că şi aceste contribuţii de sănătate sunt onorate. Nu angajatul va face documentul, ci tot angajatorul. Dar angajatorul, în momentul în care ne alimentează netul pe salariu trebuie să facă dovada că a făcut şi plata contribuţiilor sociale către bugetul de stat. Băncile nu vor mai elibera neturile salariaţilor dacă nu sunt onorate şi aceste obligaţii”, opinează Iuliu Nosa, deputat PSD Sălaj.