Joi , 1 Martie 2018

Istorie hi-tech în autobuz

 Din această toamnă va circula pe şoselele judeţului Sălaj un autobuz-expoziţie ce va purta elevii prin istoria Marii Uniri

 

Cu prilejul Anului Centenar, Muzeul Județean de Istorie şi Artă va organiza o expoziţie tematică în cadrul unui autobus, proiect gândit pentru a atrage tinerii din zona rurală într-un loc unde să se poată întâlni cu istoria secolului trecut. În cadrul calendarului de activităţi şi proiecte propus de Muzeul Județean pentru anul în curs, managerul Corina Bejinariu a prezentat o idee unică la nivelul ţării, şi anume amenajarea unei expoziţii legate de evenimentul Marii Uniri în interiorul unui autobuz.

 

Pentru că suntem într-un an extrem de important din punct de vedere al devenirii noastre ca nație, ne-am gândit că nu este doar oportun, ci absolut necesar să prezentăm o ofertă de activități aparte legate de evenimentul Marii Uniri, noi, ca instituție specializată pe istorie. [...] Nu înseamnă că doar în 2018 istoria este importantă, nu înseamnă că doar în 2018, la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Muzeul este important. Vorbim despre un proiect care a produs încă de la început destul de multă rumoare pentru că lumea se aștepta ca deja să poată urca în autobuzul Centenar. El este asumat și prezentat ca funcțional de la toamnă încolo, când autobuzul va fi amenajat ca expoziție. [...] Cu acest autobuz ne propunem să ajungem în cât mai multe sate și comune din județ pentru ca elevii din mediul rural să ajungă mai ușor la activitățile noastre. În acest sens, ni s-a părut că cel mai simplu și util ar fi un autobuz transformat într-o expoziție sau o expoziție organizată într-un autobuz. Autobuzul nostru Centenar este deja proiectat mental ca imagine, atât pe exterior, cât și pe interior, iar în felul acesta ne dorim să etalăm informația pentru cei care vor avea curiozitatea de a urca în acest autobuz. Sigur că informația expusă pe panouri nu poate fi decât foarte restrânsă și atunci ne-am gândit ca în acest autobuz să existe un info touch, cu ajutorul căruia vizitatorii autobuzului să poată primi mai multe informații decât cele care vor fi etalate și, mai mult decât atât, ne dorim ca tinerii să aibă posibilitatea de a juca anumite jocuri de cultură generală, în așa fel încât să existe un caracter interactiv, să-și dorească să urce, să stea, să descopere informații și să-și verifice cunoștințele despre evenimentele pe care le marcăm”, precizează  managerul MJIAZ, Corina Bejinariu.

 

Aşadar, autobuzul Centenar va umbla prin judeţ începând cu această toamnă, proiect gândit astfel încât autobuzul să aibă posibilitatea de a staţiona în diferite sate şi comune din judeţ, în zona şcolilor şi a primăriilor, pentru o anumită perioadă de timp pentru ca elevii să poată vizita expoziţia pe timpul zilei. Pe viitor, acest autobuz va putea promova şi alte evenimente, inclusiv la nivel naţional.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
20 Martie 2019
Citeşte mai mult