Marţi , 15 Mai 2018

Investiţiile ar putea fi deblocate prin colaborarea investitorilor privaţi cu administraţiile publice locale

 Conform unui comunicat de presă  emis de Guvernul României, recent a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care reglementează încheierea şi derularea parteneriatului public-privat, astfel că, noile precizări legislative vin să simplifice procedurile și astfel să crească capacitatea de investiții, inclusiv la nivel local. 

 
„Prin această ordonanţă de urgenţă, vrem să eliminăm blocajele, dar şi să creştem capacitatea de investiţii din România. Nu a fost niciodată în România o lege a parteneriatului public-privat care să aibă succes. Este, în primul rând, vorba de o deblocare a legislaţiei, este vorba de o comprimare a termenelor de atribuire a contractelor pe baza unui studiu de fundamentare prin care se face selecţia partenerilor privaţi. De asemenea, în administraţia publică locală s-au eliminat toate avizele ex-ante, astfel încât, pe baza hotărârilor luate în Consiliul Judeţean sau în Consiliul Local, se poate trece direct la perioada de contractare cu parteneriatul public-privat. De asemenea, introducem pentru prima dată, pe lângă construcţia de bunuri, şi operarea de servicii, ceea ce este o premieră în România. În acelaşi timp, excludem normele de aplicare, legea este clară, se poate aplica în mod direct. Totuşi, pentru o bună înţelegere a legii se va elibera un ghid de bune practici, care nu este obligatoriu, dar care poate fi folosit ca un îndrumar. Se constituie un termen de un an de zile pentru crearea unui fond special de finanţare a contractelor parteneriatului public-privat la nivel naţional”, precizează premierul României, Viorica Dăncilă, într-o declarație susținută la începutul ședinței de guvern.  
Așadar, printre elemente principale ale parteneriatului public-privat se află durata de cel puțin 5 ani a raporturilor contractuale, care să permită partenerului privat recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit rezonabil, finanţarea proiectului, în principal din fonduri private şi, după caz, prin punerea în comun a fondurilor private cu fonduri publice sau distribuirea riscurilor între partenerul public şi partenerul privat, în funcţie de capacitatea fiecărei părţi contractante de a evalua, gestiona şi controla un anumit risc.
Cota de contribuție a partenerului public la finanțarea realizării investițiilor dintr-un contract de parteneriat public - privat reprezentată de resurse financiare de altă natură decât fonduri externe nerambursabile şi contribuţia naţională aferentă unor astfel de fonduri nu poate depăși 25% din valoarea totală a investiției.
De asemenea, actul normativ prevede constituirea, în termen de 1 an, a unui Fond special de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat care se încadrează în categoria proiectelor strategice. Acest Fond special va fi constituit din venituri publice provenind din resurse financiare fiscale și nefiscale, inclusiv subvenții, prevăzute de legea specială de înființare a respectivului fond special. 
Etapele realizării unui contract de parteneriat public-privat, obligațiile părților și informații legate de durata contractului pot fi consultate în link-ul următor: http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/parteneriatul-public-privat-aprobat-de-guvern 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei