Joi , 13 Septembrie 2018

Instituțiile sălăjene își dau concursul pentru a preveni traficul de persoane

O reuniune de lucru între reprezentanții mai mult instituții sălăjene s-au întâlnit marţi, 11 septembrie pentru a discuta măsurile ce pot fi implementate și îmbunătățite în vederea combaterii traficului de persoane  la nivelul județului Sălaj și alinierea prevederilor la mecanismului național de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane.

 

Reuniunea de lucru a echipei interinstituţionale judeţene antitrafic Sălaj 2018 a fost organizată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane , Centrul Regional Cluj-Napoca, iar la eveniment au luat parte  reprezentanți ai Centrului din Cluj-Napoca,  reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai unor instituţii publice cu atribuţii în domeniu, dar și reprezentanți ai Prefecturii Sălaj.

 

Principalele puncte de pe ordinea de zi au vizat prezentarea atribuţiilor Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, conform ultimelor modificări legislative din martie 2018; prezentarea campaniei naţionale „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”, campanie de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă și discutarea modalităților de colaborare pentru implementarea campaniei la nivel județean; discutarea responsabilităţilor prevăzute în sarcina fiecărei instituţii cu privire la prevenirea, combaterea traficului de persoane și asistența acordata victimelor traficului de persoane și facilitarea colaborării interinstituţionale la nivelul judeţului cu privire la aplicarea Mecanismului naţional de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane, aprobat prin ordin comun al ministerelor implicate.

 

„Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”

Coordonatorul Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca a solicitat celor prezenţi sprijin în diseminarea campaniei naţionale „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”, subliniind faptul că în combaterea traficului de persoane este foarte importantă componenta de prevenire. Reprezentanţii structurilor MAI şi ai instituţiilor publice şi-au exprimat disponibilitatea privind promovarea campaniei la nivel judeţean, astfel încât informaţiile relevante să ajungă la un număr cât mai mare de persoane.

 

Campania urmăreşte prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă şi se implementează în perioada aprilie – decembrie 2018, de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision

 

Campania are ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane; informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin muncă; creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane; informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen; creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.

 

În acelaşi context, comisarul şef de poliţie dr. Alexandrina - Augusta Bora a acordat o distinţie Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională pentru proiectul de prevenire a traficului de ființe umane „Nu ești de vânzare, alege pentru binele tău!”.

De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment a fost recompensată şi Iulia David, managerul public al Instituţiei Prefectului Sălaj pentru sprijinul acordat în acţiunile derulate de Centrul Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Iulie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
23 Iulie 2019
Citeşte mai mult