Luni , 21 Ianuarie 2019

Inspecţiile tematice sunt în plină desfăşurare în şcolile sălăjene

Până în data de 25 ianuarie, inspecţiile şcolare tematice sunt în plină desfăşurare în unităţile de învăţământ din Sălaj. Acestea au început săptămâna trecută şi urmăresc, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, gradul de realizare a obiectivelor privind calitatea procesului de invăţământ.

 

 

Se verifică aspecte inovative în specialitate, în management şi în activităţile educative, înregistrarea, monitorizarea şi raportarea absenţelor, se controlează cataloagele pentru a vedea dacă sunt consemnate absenţele. Se verifică, de asemenea, frecvenţa monitorizării şi raportării lunare a absenţelor,a situaţiilor de părăsire timpurie a şcolii şi întocmirea unui plan de măsuri remediale în conformitate cu Strategia Europa 2020, modul în care au fost aplicate sancţiunile şi consemnarea acestora în Registrul de sancţiuni aplicate elevilor sau în alte documente de evidenţă în vederea stabilirii notelor la purtare la sfârşitul semestrului I, modul în care a fost informată familia în legătură cu situaţia şcolară a elevului pe parcursul semestrului I al anului şcolar 2018-2019.

 

În cadrul aceloraşi inspecţii se verifică, de asemenea,  dacă elevii sunt evaluaţi ritmic, modul de aplicare a noii programe pentru disciplina Consiliere și dezvoltare personală la clasa a V-a şi a VI-a, dar şi modul de realizare a ședințelor cu părinții, cu privire la tematica abordată, ritmicitate, activitatea de consiliere a părinților.

Sunt controlate, spune ISJ Sălaj, modalitatea de gestionare a conflictelor şi actelor de violență la nivelul unității de învățământ, precum şi existența planului de măsuri pentru prevenirea absenteismului și a violenței în unităţile de învățământ.

Graficele pentru pregătirea examenelor naţionale şi procesele verbale cu semnăturile elevilor care participă la pregătiri sunt, de asemenea, verificate, dar şi stadiul formării continue a cadrelor didactice din unitățile deînvățământ de către profesorii metodişti ai Casei Corpului Didactic Sălaj.

Concluziile inspecţiilor  vor fi prezentate Consiliului de Administraţie sau Consiliului Profesoral al unităţii de învăţământ, iar fiecare inspector şcolar va întocmi, pentru fiecare unitate de învăţământ,  câte un raport scris.

 

 

 

Învăţământul sălăjean a fost umbrit de scandaluri în ultimii ani

 

Un scandal cu iz penal a pus învăţământul sălăjean într-o lumină proastă la finele anului trecut când, în luna noiembrie, poliţiştii şi procurorii au descins la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi la Şcoala Gimanzială “Corneliu Coposu” Zalău, pentru a face percheziţii într-un dosar în care existau suspiciuni de comitere a infracţiunilor de fals şi uz de fals. Faptele ar fi fost comise în perioada 2016-2017. Dosarul nu este încă finalizat.

Un alt scandal în care a fost implicat Inspectoratul Şcolar Judeţean este cel privind retrocedarea clădirii care a găzduit, cu ani în urmă, Palatul Copiilor Zalău. Problemele legate de retrocedarea imobilului care a găzduit Palatul Copiilor au fost scoase la iveală de mai marii din Ministerul Educaţiei, care au venit în control în teritoriu. Aşa s-a aflat că Inspectoratul Şcolar, în loc să ia nişte bani care i se cuveneau, a ajuns sa fie bun de plată. Mai exact, instituţia avea dreptul de a primi de la proprietari, pentru investiţiile făcute în imobilul retrocedat, aproximativ un milion o sută de mii de lei. Doar că nimeni din Inspectorat nu s-a obosit să întocmească la timp actele necesare, aşa că dreptul de a mai obţine aceşti bani s-a pierdut, prin împlinirea termenului de prescripţie. Proprietarii au rămas cu banii în buzunare, iar Inspectoratul a rămas fără bani, fără dreptul de a-i mai recupera şi fără clădire. Aşa se face că în prezent Palatul Copiilor îşi desfăşoară activitatea cum poate, prin mai multe unităţi de învăţământ din municipiu. Procurorii au intrat pe fir, s-a întocmit dosar penal iar în prezent cauza a ajuns în instanţă. La rândul său, Inspectoratul Şcolar i-a dat în judecată pe mai mulţi foşti inspectori, foşti sau actuali angajaţi pentru a încerca să-i facă pe aceştia buni de plată pentru milionul lipsă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 August 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
20 August 2019
Citeşte mai mult