Marţi , 24 Aprilie 2018

Infracțiuni și amenzi în domeniul silviculturii

29 de infracțiuni de tăiere de arbori și peste 100 de contravenții au fost înregistrate în primul trimestru al acestui an, pe teritoriul județului Sălaj.

 

Peste 500 de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal din pădurile județului Sălaj,  în primul trimestru al acestui an,  fapt care a dus la aplicarea unor amenzi de peste 200.000 lei si pagube de alte 200.000 lei, după cum se arată într-un raport al Gărzii Forestiere Județene Sălaj.

 

Conform datelor transmise de către ocolalele silvice, județul Sălaj deține o suprafață de 95.876 ha acoperită cu pădure, din care, Direcția Silvică Sălaj administrează în total 64.317 ha, din care de stat 29.918 ha, iar ocoalele silvice de regim (private) administrează în total 25.912 ha, restul de 5.647 ha fiind păduri neadministrate.

 

Agresiunea  exercitată asupra acestor suprafețe este influențată de condiții diferite și are cauze multiple, una din ele fiind infracționalitatea silvică.                

Conform  datelor centralizate de către ocoalele silvice  și  transmise prin memoriile de raportare, în trimestrul I al anului 2018 s-au constatat delicte silvice după cum urmează: 29 de infracțiuni taieri de arbori, 114 contravenții tăieri de arbori, 213.300 valoarea amenzilor aplicate,      503 mc volum tăiat ilegal și 210.258 lei reprezentând valoarea pagubelor din tăieri ilegale.                 

                  

Regulamentul de pază a pădurii prevede parcurgerea fiecărui canton silvic cu inspecții de 2 ori pe an (primăvara și toamna), precum și efectuarea de patrulări periodice de către personalul silvic de teren. Pentru combaterea activităților ilegale în domeniul forestier și  apărarea patrimoniului fondului forestier național, personalul silvic din cadrul gărzii forestiere, al ocoalelor silvice,  au efectuat în trimestrul I al anului un număr de 28 inspecții de fond în cantoane silvice și un număr de 92 controale de exploatare în parchete, această activitate fiind una continuă. De asemenea, se lucrează la identificarea și preluarea în pază a suprafețelor de pădure neadministrate, în trimestrul I fiind preluate 214 ha.

 

Pentru depistarea transporturilor de materiale lemnoase fără acte de proveniență, personalul silvic împreună cu organele de poliție din cadrul IPJ Sălaj au efectuat un număr de 236 acțiuni de control a circulației materialului lemnos,  având ca rezultat  constatarea unui număr de 55 contravenții cu o valoare a amenzilor aplicate de 125.000 lei și un volum de 70 mc fără acte de proveniență. Odată cu lansarea sistemului „Radarul Pădurii”, oricine are posibilitatea de a semnala la numărul de urgența 112 orice transport de material lemnos care va fi verificat de autoritățile competente.

 

Pentru eliminarea lemnului de proveniență ilicită din circuitul economic, au fost efectuate un număr de 11 controale tematice la agenți economici cu activitate de exploatare forestieră fiind verificate condițiile care au stat la baza autorizării. În judetul Sălaj sunt înregistrați un număr de 161 agenți economici care desfășoară activități de exploatare, debitare și comercializare material lemnos, care sunt verificați  și instruiți periodic cu ocazia eliberării acordurilor pentru folosirea documentelor cu regim special și cu ocazia controalelor efectuate la sediul acestora.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei