Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Marţi , 12 Decembrie , 2017

Incompatibilii… compatibili. Deputaţii îi salvează pe cei aflaţi în conflict de interese

de Ana Tudoran

 Plenul Camerei Deputaților a dat, luni, undă verde încetării unor interdicții pentru parlamentari, prin aprobarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

 

Propunerea a fost adoptată cu 167 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă”. Modificarea legii ANI prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept. Cinci parlamentari de la PSD și ALDE ar beneficia din start de aceste modificări.


Ce prevede modificarea

 

Propunerea adoptată de către Camera Deputaţilor luni prevede salvarea parlamentarilor, dar şi a oricărei persoane care intră sub incidenţa legii, respectiv aleşi locali sau funcţionari publici, de consecinţele găsirii lor ca incompatibili sau în conflict de interese dacă această situaţie a fost constatată de către ANI în perioada 2007-2013.

 

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2013 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, prevede propunerea adoptată de Camera Deputaţilor luni seara.

 

Pe lângă forma iniţială, Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi a mai introdus o prevedere cu privire la ceilalţi care intră sub incidenţa ANI. „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”, este amendamentul adus de către parlamentarii PSD.

 

Această prevedere va fi aplicată odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi. Deocamdată, după ce a fost adoptată de cameră, propunerea legislativă merge la Senat, în calitate de cameră decizională.

 

ANI nu este de accord cu modificarea

 

Agenţia Naţională de Integritate a remis un comunicat săptămâna trecută prin care argumenta de ce nu este de acord cu această modificare.

Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților prevede faptul că destituirea din funcție a persoanelor față de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcția ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010). Astfel, soluția preconizată de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților, astfel: Funcționarul sau demnitarul va putea ocupa aceeași funcție care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum și orice altă funcție, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și a legii civile; Se instituie posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităților sau al conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014”.

Potrivit ANI, un primar care s-a aflat în incompatibilitate în mandatul 2012-2016, iar în timpul evaluării efectuate de ANI obține un alt mandat de primar sau un mandat de parlamentar, potrivit legislaţiei în vigoare sancțiunile se aplică la momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare, mandatul 2016-2020 urmând să înceteze de drept. De la acest moment începe să curgă și interdicția de trei ani de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică prevăzută de lege.  Dar dacă intră în vigoare modificarea propusă de PSD, sancțiunile prevăzute de Legea nr. 176/2010 nu pot fi aplicate dacă raportul de evaluare devine definitiv după expirarea a trei ani de la finalizarea mandatului în care s-a aflat în stare de incompatibilitate (situație des întâlnită în practică). Implicit, nici interdicția de trei ani nu mai poate fi aplicată.

De asemenea, dacă un parlamentar s-a aflat în situație de incompatibilitate în mandatul 2012-2016, iar până la rămânerea definitivă a raportului de evaluare acesta a obținut un alt mandat de parlamentar sau un mandat de ales local, conform actualei legislaţii sancțiunile se aplică la momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare, și anume este încetat de drept mandatul 2016-2020 și de la acel moment începe să curgă și interdicția de trei ani prevăzută de lege. Însă, pe propunerea de modificare a PSD, sancțiunile nu mai pot fi aplicate pentru noul mandat, întrucât persoana respectivă se află în exercitarea altui mandat eligibil decât cel în care s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Pe aceste considerente, ANI spune că „nu susține adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrară Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014 și Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, precum și recomandărilor adresate de Comisia Europeană prin rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare”.

 

Cum au votat deputaţii sălăjeni

 

Trei dintre cei patru deputaţi de Sălaj au votat pentru adoptarea modificărilor aduse Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI. Aceştia sunt deputaţii PSD Iuliu Nosa şi Liviu Balint, la care se adaugă udemeristul Seres Denes. Singurul care a votat împotrivă a fost liberalul Lucian Bode. Votul fiecărui deputat poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaţilor.