Luni , 9 Iulie 2018

Încă o cheltuială în plus pentru firme

Din această lună, aproape toate persoanele juridice, fie că sunt firme fie că sunt instituţii, sunt obligate să îşi facă analize de risc la securitatea fizică. În timp ce patronii se plâng că aceste analize sunt costisitoare, legea avertizează că nerespectarea acestei măsuri se sancţioneză cu amenzi cuprinse între 10 mii şi 20 de mii de lei.

La 1 iulie a intrat în vigoare obligativitatea efectuării analizei de risc la securitatea fizică de către agenţii economici şi instituţiile de stat. În cazul în care o firmă are mai multe puncte de lucru, analiza se face, separat, pentru fiecare în parte. Firmele înființate după iunie 2012 sunt obligate să realizeze, la momentul începerii activității, o analiză de risc la securitate fizică, în timp ce firmele înființate înainte de 16 iunie 2012, când a intrat în vigoare hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, au primit o perioadă de grație care a  tot fost prelungită succesiv, ultimul termen  fiind 1 iulie 2018. Astfel, din prima zi a acestei luni, firmele care nu au această analiză de risc la securitatea fizică riscă amenzi între 10 mii şi 20 de mii de lei.

Concret, firmele trebuie să apeleze la un evaluator specializat care va identifica posibilele vulnerabilităţi pe parte de securitate fizică şi va redacta un raport în care va propune măsurile care se impun pentru înlăturarea riscurilor depistate. De exemplu, evaluatorul va stabili dacă este nevoie de sistem de supraveghere video, de system anti efracţie, de buton de panică, de geamuri şi vitrine securizate, de contract cu firme specializate de pază sau de alte mijloace de protecţie, în funcţie de domeniul de activitate al firmei.

 

Preţul e dat de complexitatea obiectivului supus analizei

 

Costul evaluării depinde de complexitatea acesteia, de obiectivul pentru care se face analiza de risc la securitatea fizică. În cazul unei bănci, al unei case de amanet sau al unei săli de jocuri de noroc, de exemplu, e nevoie de sisteme de supraveghere foarte bine puse la punct. Nu aceeaşi este situaţia în cazul unui ABC, unde este suficient un sistem simplu de supraveghere. Evaluatorii spun că preţurile pentru o analiză de risc pornesc de la aproximativ o mie de lei dar recunosc că pot ajunge şi la 10 mii de euro, în cazul unui agent economic foarte mare. Antreprenorii care nu realizează aceste analize de risc sunt pasibili de amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 20.000 de lei.

 

 

Cheltuiala cu analiza de risc vine cu puţin timp înainte de cheltuielile cu noile case de marcat

 

Noua povară pentru agenţii economici vine cu puţin timp înainte ca aceştia să fie obligaţi să îşi schimbe şi casele de marcat cu unele cu jurnal electronic. Contribuabili mari sau mijlocii îşi pot dota magazinele cu case de marcat cu jurnal electronic până la 1 septembrie, iar contribuabilii mici până la data de 1 noiembrie 2018. Agenţii economici vor fi nevoiţi să plătească, pe lângă costul noii case de marcat şi fiscalizarea acesteia. Iniţial, această măsură ar fi trebuit aplicată de luna trecută, dar termenul a fost amânat pentru a permite operatorilor economici să achiziţioneze, să fiscalizeze şi să testeze aparatele de marcat cu jurnal electronic.De asemenea, s-a amânat cu trei luni, până la 1 noiembrie 2018, aplicarea sancţiunii prevăzută de lege pentru comercializarea de către distribuitorii autorizaţi a vechilor aparate de marcat, astfel încât, dacă va fi cazul, operatorii economici care îşi deschid noi afaceri sau puncte de lucru să poată achiziţiona un aparat de marcat, în caz contrar aceştia riscând blocarea activităţii. S-a prelungit, până la data de 31 octombrie 2018, termenul limită până la care îşi menţin valabilitatea avizele sau autorizaţiile privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă jurnal.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
23 Martie 2019
Citeşte mai mult