Joi , 7 Decembrie 2017

Hans Klemm, ambasadorul SUA: “Păstrarea idealurilor occidentale depinde de cât de dispuși suntem să apărăm esența adevărului”

 Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL, think-tank de analiză în domeniul politicii internaționale, a organizat, în data de 6 decembrie 2017, dezbaterea “Preparing for the 21st Century Threats” (“Pregatindu-ne pentru amenințările secolului 21”). Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Studii Europene a Universității “Babeș-Bolyai” și l-a avut ca invitat pe E. S. Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

 

Moment de reculegere pentru Regele Mihai

 

Decanul facultății, Nicolae Păun, a propus, în deschiderea dezbaterii, un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai, moment în care E. S. Hans Klemm și toți cei peste 200 de participanți la dezbatere s-au ridicat în picioare și au păstrat tăcerea timp de un minut.

Vreau să exprim condoleanțele mele și simpatia mea față de cei care l-au admirat pe Regele Mihai al României. În secolele care au trecut au fost multe acte de curaj ale multor români, dar, dacă ne uităm adânc la perioada anilor 1944-1947, cred ar fi fost fost greu să identific un alt român care a fost mai curajos, mai determinat și mai patriot decât Regele Mihai, pentru rolul pe care l-a avut în august 1944 și efortul său pentru a asigura o Românie liberă și să pună o graniță în calea consolidării comunismului după încheierea conflictelor din 1945. Nu aș putea spune că a fost un efort unic, dar, cu siguranță, contribuția sa la acel efort a fost exemplară și mulți au admirat această parte a istoriei”, a spus Hans Klemm.

 

Corupţie, Rusia şi societatea civilă din România

 

Discursul diplomatului american a fost structurat pe trei paliere principale: corupția, campania de dezinformare a Rusiei, având scopul dezbinării aliaților NATO, și rolurile societății civile și ale presei în dezvoltarea și evoluția pe plan intern, dar și extern, a României.

Legat de primul aspect – campania de dezinformare a Rusiei – Ambasadorul Hans Klemm a afirmat: Câțiva aliați, în special România, manifestă îngrijorări serioase față de influența Rusiei și intențiile sale în Republica Moldova, din cauza trupelor militare din Transnistria, dar și din cauza implicării Rusiei în domeniile cibernetic și al informațiilor. (...) Rusia a dus o propagandă continuă și campanii de dezinformare în încercarea de a crea confuzie și de a promova agenda strategică a Kremlinului. Este clar că este o metodă preferată a Rusiei pentru a semăna discordie și a crea dezbinare între aliații NATO și alții pe care îi consideră adversari. Profitând de societățile noastre democratice, Rusia caută influența asupra opiniei publice și, deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de fake news, folosind mijloace media de stat, cum ar fi televiziuni rusești, Sputnik și rețelele de socializare. În anumite locuri, cum ar fi România, unde populația este prudentă față de motivele Rusiei, tacticile Kremlinului sunt mai subtile. În loc să încerce să convingă oamenii să susțină politica Rusiei, ei încearcă să rupă încrederea populației în UE, NATO și în parteneriatul nostru strategic.

          În ceea ce privește combaterea corupției, diplomatul american a afirmat că acest fenomen reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, cât și internaționale, ranforsând ideea că flagelul corupției trebuie combătut și eliminat. De asemenea, Ambasadorul Klemm a reiterat mesajul transmis de către Departamentul de Stat privind pachetul legislativ propus de Ministerul Justiției: Corupția este o amenințare non-convențională, iar a clădi o rezistență înseamnă, așadar, menținerea și întărirea unui sistem de justiție capabil să lupte împotriva corupției. Guvernul SUA și-a manifestat îngrijorarea față de propunerile legislative care au fost prezentate de Ministerul Justiției și se află în dezbatere parlamentară. Propriile instituții ale justiției, asociații profesionale, societatea civilă și simpli cetățeni, dar și UE și câteva guverne europene și-au exprimat îngrijorările în legătură cu aceste propuneri. Din punctul nostru de vedere, în ultima decadă și mai mult, România a crescut credibil în lupta sa împotriva corupției, incluzând aici și o justiție independentă. Trebuie să apărăm valorile democratice pe care le împărțim, care înseamnă forța oricărui guvern care caută încrederea cetățenilor săi. Păstrarea unei justiții independente clădită în ultimii 15 ani în România reasigură poporul român și aliații NATO de forța României.

Al treilea palier al discursului a avut în centrul său rolul societății civile, dar și al presei – doi piloni de bază ai oricărei democrații liberale. “Statul de drept și reprezentarea unui guvern sunt goale atunci când sunt luate separat de societăți civile vibrante și respect în fața unor adevăruri evidente”, a afirmat diplomatul american, subliniind faptul că apariția unui clivaj iremediabil între guvern și societate poate afecta pe termen lung atât stabilitatea, cât și credibilitatea României. În ceea ce privește rolul presei, Ambasadorul Klemm a subliniat importanța unei informări corecte și echidistante a fenomenelor expuse, deoarece “păstrarea idealurilor occidentale depinde de cât de dispuși suntem să apărăm esența adevărului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Balanţă
22 Martie 2019
Citeşte mai mult