Duminică , 18 Februarie 2018

Gala Culturii Sălăjene a adunat românii „Împreună, pentru Iuliu Maniu”

Cu prilejul anului centenar, vineri, 16 februarie, la Zalău a avut loc un eveniment caritabil de strângere de fonduri pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, la care au participat sute de oameni dornici să se alăture istoriei printr-o contribuție personală ce a reprezentat recunoașterea lor pentru ceea ce a fost Iuliu Maniu și pentru ceea ce va deveni Casa lui din Dealul Țarinei. Un moment de ținută națională, cu oameni ce vorbeau prin fapte și simțeau solemn chemarea istoriei în a pune mână de la mână și a face o horă în jurul acestei Case.

 

Când ne amintim de Casa lui Iuliu Maniu, nu vorbim despre un monument de arhitectură, ci despre o casă la vie, construită în timp de familia Maniu, ce azi e importantă pentru întâlnirile de prin rang ce au avut loc acolo. De asemenea, e importantă pentru discuțiile lui Iuliu Maniu cu sătenii, pe aleea ce duce la mormintele familiei. E grăitoare pentru o țară întreagă, în acea Casă s-a format omul politic Corneliu Coposu la umbra Sfinxului de la Bădăcin. Așadar, în acest an, Gala Culturii, eveniment aflat la a VIII-a ediție, și-a dedicat timpul și implicarea pentru adevărata cultură, cea de la care ne hrănim și noi azi, de la marii tribuni ai trecutului care prin ceea ce au făcut în timpul acelor zeci de ani de activitate politică, laolaltă cu suferința din închisorile comuniste, duc mai departe o pildă pentru viitoarele generații. Este un moment al implicării, al asumării, al responsabilizării în exercițiul voluntariatului. Sigur, nu este singurul monument istoric din Sălaj sau din țară care are nevoie de o astfel de campanie și de o astfel de implicare comunitară, cu toate acestea, el este singurul monument care vorbește despre acel „acasă” pe care-l amintea Maniu când vorbea despre Bădăcin.

 

Și ce este viața, dacă nu un râu ce curge din trecut spre viitor? Și ce rămâne după noi dacă nu câteva pietre sau câteva cărămizi simbolice legate de țărâna Bădăcinului  pe fundul acelui râu ce croiește cursul apei în direcția pe care o dorim; iar atunci când suntem mulți, puterea apei e de neoprit, așa s-a întâmplat și până acum, de trei ani încoace. Implicarea dârză a donatorilor ce s-au alăturat pe parcurul Campaniei publice „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu” s-a rostogolit în timp și a creat un val imens lucru ce a dus la realizarea lucrărilor de subzidire și consolidare a fundației, la refacerea integrală a pereților și a structurii Casei pe modelul original al Casei, și la realizarea reconstruirii acoperișului ce azi pune la adăpost o bucată de istorie. Evenimentul de la Zalău a fost impetuos necesar pentru a susține financiar lucrările ce urmează, lucrările de interior care au început deja cu refacerea pavimentului si vor continua cu „reconstiuiri” fidele ale pereților, ușilor, geamurilor, pardoselilor, și, în final, la refacerea încăperilor în care a trăit familia Maniu.

 

La acest eveniment, gândul comun a fost dorința de face, nu de a spune, mai ales atunci când cuvintele nu mai au putere să spună, ci doar să șoptească, când imaginile toate nu mai arată, ci doar ilustrează măreția unui simbol. Iuliu Maniu era o pildă a tăcerii și o vâltoare a discursului. Privirea lui îngheța orice zumzet, iar când imaginile  făceau cât o mie de cuvinte, cuvintele prudent alese făceau cât o mie de simțiri. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei