Vineri , 3 Februarie 2017

Frumoasa poveste a cărţilor Cameliei Burghele a adunat sute de persoane la lansare

Frumoasa poveste a cărţilor Cameliei Burghele despre satele sălăjene şi poveştile lor a adunat la lansarea acestor volume sute de persoane. Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj a fost arhiplină la lansarea care a avut loc joi, începând cu ora 16.00. Au fost oameni care s-au regăsit în relatările Cameliei, oameni care cred în păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor  şi care cred în nemurirea satului sălăjean.

 

La lansare a luat parte şi un grup de „socăciţe” din Peceiu, pe care Camelia le-a descoperit în cerectările ei de teren ca fiind păstrătoare vii a obiceiurilor din această zonă. 

 

Cărțile lansate fac parte dintr-un proiect editorial mai vechi, în care au văzut lumina tiparului și primele patru volume, grație colaborării între Editura Caiete Silvane din Zalău și Editura Etnologică din București, sprijinit financiar de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și de compania TenarisSilcotub.

Este vorba despre: Volumul V- „Manipularea Destinului. În numele magiei terapeutice: vechi credințe din Sălaj”; Volumul VI- „De la sănătate la boală și înapoi. Descântec, rugăciune și leac în satul sălăjean”; Volumul VII- „Satul timpului, timpul satului. Modele sălăjene de construire a identității locale”; Volumul VIII- „Povești și povestitori. Ferestre deschise către memoria satului sălăjean”.
Cele patru volume nou apărute continuă studiul satelor sălăjene
și a culturii tradiționale cu specificitatea sa locală, focalizându-se de această dată pe perspectivele magico-rituale de raportare a omului la divin (cu susținerea unor scenarii concrete, din teren: descântece terapeutice, credințe magico-rituale, leacuri vechi), dar și pe mecanismele de construire a identității locale (de asemenea, cu studii de caz aplicate pe comunități sălăjene).

În plus, volumul VIII oferă o deschidere de antropologie vizuală, prin atașarea unui album cu fotografii reprezentative din satele Sălajului.

 

Profesorul Ioan Taloș de la Universitatea din Köln consideră demersul Cameliei Burghele drept unul valoros și lăudabil: „Spre deosebire de alți folcloriști sălăjeni (Leontin Ghergariu, Dumitru Pop, Augustin Mocanu, Pamfil și Maria Bilțiu, Grigorie și Maria Croitoru, Ștefan Goanță, Ion Mureșan, Ion Pițoiu, Patriciu Știrbu și mulți alții), care au depus eforturi pentru culegerea unor texte de folclor literar, mai ales poetic, Camelia Burghele cercetează terenul din perspectiva mentalităților, a comportamentelor omului în diferite împrejurări ale vieții, a  vârstelor și ocupațiilor, a trecutului, prezentului și viitorului, a identității naționale, a femeii și a bărbatului, a bucuriei și tristeții omului de azi, oferindu-ne pasionante povești trăite.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult