Joi , 20 Aprilie 2017

Frigul pune beţe în roate comunelor din Sălaj

Comunele sălăjene s-au confruntat cu neplăceri din cauza vântului, temperaturilor scăzute şi a zăpezii. Astfel, din pricina vremii nefavorabile, mai multe localităţi sălăjene au rămas fără curent electric, iar problemele au fost în mare parte remediate.

Coloritul frumos al florilor de primăvară contrastează cu albul delicat al zăpezii proaspăt instalate pe acoperişuri şi în curţile sălăjenilor. Cu această privelişte s-au trezit joi dimineaţa locuitorii din mai multe comune sălăjene. Din fericire, zăpada neaşteptată nu a creat probleme notabile în comunele sălăjene. Însă, sătenii se gândesc cu groază la efectul pe care frigul îl va avea asupra culturilor agricole şi a livezilor de pomi fructiferi.

Potrivit informaţiilor furnizate de primarul comunei Chieşd Leontin Chiş, ninsoarea nu a cauzat probleme sătenilor.

În comuna Chieşd a nins în jur de câteva ore, în noaptea de miercuri spre joi. Din fericire, nu este un volum de zăpadă foarte mare, stratul fiind dimineaţa de sub cinci centimetri. Într-adevăr, a fost o zăpadă neaşteptată pentru această perioadă din an. Totuşi, ninsoarea nu a cauzat probleme, drumurile nu au fost afectate şi nu au apărut evenimente neprevăzute. Dimineaţă s-a înregistrat o temperată de 3 grade Celsius. Sperăm ca temperatura să nu scadă foarte mult după înserare. Dacă temperatura ajunge sub minus un grad, atunci culturile agricole şi livezile vor fi afectate.

Fulgii de nea şi-au făcut răzleţ apariţia şi în comuna Bobota. După câteva ore, chiar şi stratul superficial care a reuşit să se depună s-a topit de la sine. În aceste circumstanţe, fulgii au fost bineveniţi pentru culturile agricole. Singurul lucru care îi îngrijorează pe locuitorii comunei Bobota este îngheţul din timpul nopţii. În ceea ce priveşte comuna Sâg, reprezentanţii administraţiei au precizat ninsoarea din timpul nopţii s-a transformat dimineaţă în lapoviţă astfel că zăpada nu a creat probleme de circulaţie. Totuşi, reprezentanţii administraţiei locale au declarat că există pericolul ca temperaturile scăzute din ultimele nopţi să fi afectat sever pomii fructiferi, în condiţiile în care în care temperatura a atins valori de minus trei grade. Temperaturi de minus trei grade în timpul nopţii s-au înregistrat şi în alte comune sălăjene, precum Gâlgău, Poiana Blenchii şi Almaşu.

Frigul din aceste zile a dat de furcă şi localnicilor din Vârşolţ, unde stratul de zăpadă a atins în jur de 10-15 centimetri, după cum a precizat edilul Breda Lajos.  Aflată chiar în vecinătate, comuna Pericei a fost joi dimineaţa îmbrăcată în zăpadă. Din fericire, neaua nu a cauzat neplăceri, stratul fiind superficial, conform declaraţiilor primarului Boncidai Csaba. Totodată, primarul comunei Pericei Boncidai Csaba a transmis asigurări că circulaţia în zonă se realizează fără probleme, drumurile nefiind afectate. Totodată, Boncidai Csaba a subliniat că pagubele sunt în curs de evaluare, în următoarele zile stabilindu-se cât de afectaţi au fost locuitorii de temperaturile scăzute. 

Deşi reprezentanţii administraţiilor din comunele sălăjene evidenţiază că nu au apărut probleme severe din cauza zăpezii, există o serie de localităţi care au rămas timp de câteva ore fără curent electric. Este vorba despre Buciumi, Bogdana, Sângeorgiu de Meseş, Almaşu, Cuzăplac, Ruginoasa, Staboru, Tămaşa, Cizer, Pria, Zimbor şi Sutoru. Astfel, în aceste localităţi curentul electric a fost întrerupt ca urmare a problemelor tehnice cauzate de stratul de zăpadă. Problemele au fost remediate, toate echipajele operatorului de energie electrică intervenind prompt în vederea restabilirea curentului electric în localităţile afectate.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Iunie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
20 Iunie 2018
Citeşte mai mult