Joi , 8 Martie 2018

Festivalul Cireşelor ajunge la ediţia a III-a

 O nouă ediţie a Festivalului Cireşelor se pregăteşte deja în localitatea sălăjeană Făgetu din comuna Plopiş


Cea de-a treia ediţie a  Festivalului Cireşelor se pregăteşte deja în localitatea sălăjeană Făgetu din comuna Plopiş, conform spuselor primarului Nicolae Criste care a alocat deja bani pentru organizarea acestui eveniment ce are ca scop promovarea comunei, a localităţii şi a comunităţii de slovaci ce locuiesc în acele ţinuturi. Ideea organizării unui astfel de festival a pornit de la profesorul clujean Viorel Stănică, după ce a întocmit o strategie de dezvoltare a comunei, iar analizele au arătat că turismul comunitar este un factor strategic cheie pentru comună. Activiățile organizate odată cu desfășurarea acestui festival au dovedit că au puterea de a deschide comunitatea și de a o ajuta să crească și să se dezvolte prin turism. 


Am alocat deja suma necesară pentru organizarea Festivalului Cireşelor, ediţia a III – a, am mai avut două ediţii şi pentru a avea continuitate ne dorim să organizăm şi ediţia a III-a. Legat de Festivalul Cireşelor, îşi propune să aducă laolaltă meşteşugari din zona văii Barcăului, în colaborare cu celelalte 9 comune cu care formăm împreună Asociaţia Valea Barcăului şi producători din toată Tarnsilvania. Cu acest prile, va fi organizat şi un spectacol, expoziţii cu vânzare şi alte surprize care sperăm să aibă loc undeva în luna iunie”, transmite primarul comunei Plopiş, Nicolae Criste.

Evenimentul are menirea de a conecta comunitatea de slovaci din Făgetu de comuna aparținătoare Plopiș și de a deschide apetitul turiștilor de a vizita o zona izolată din punct de vedere etnic, religios și geografic, care, însă, are un potențial turistic crescut datorită peisajelor și a specificului satului transilvănean, atât de bine conservat în acest sat. 


În cadrul ediției anterioare au fost organizate aproximativ 20 de activități comunitare noi faţă de prima ediţie, unele dintre acestea au precedat festivalul: cursuri, activități de empowerment, excursii cu localnicii, întâlniri cu tinerii, întâlniri cu producătorii și meșteșugarii locali, cu administrația locală și Centrul de Informare Turistică, întâlniri de lucru pentru organizarea festivalului, iar altele s-au desfăşurat în timpul festivalului și am aminti jocurile și concursurile pentru tinerii din comună, un cross, concurs de regionalisme, vânătoare de comori, plimbări cu trăsura și tur cu bicicleta.

Spre deosebire de prima ediție, cea de-a doua ediție s-a desfășurat pe parcusul a două zile și a fost organizată de Primăria comunei Plopiș, prin intermediul Centrului de Informare și Marketing Turistic Plopiș, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sălaj Plus” și cu implicarea studenților voluntari coordonați de profesorul Viorel Stănică. Grupul de studenți clujeni s-a arătat interesat de anumite aspecte ce ţin de dezvoltarea cumunitară, iar pe parcursul celor două zile au avut prilejul de a învăța că dezvoltarea presupune participarea și cooperarea oamenilor în vederea unei dezvoltări viitoare.

Comentariile celorlalți

maya pe 09.03.2018 la 13:44
care cirese?din borcan?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult